Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Trafikkriget

Publicerad: 16 september 2010, 14:47

Heta känslor mellan ärkerivalerna DN och SvD. Trafikkriget är ett faktum efter Resume.se:s artikel där Svd.se-chefen Fredric Karén sa: – Vi växer snabbare än DN.se. Förr eller senare går vi om dem.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvD.seBjörn HedensjöDN.se

– DN.se går också jättebra. Men vi växer snabbare än dem. Förr eller senare går vi om DN.se, sa Fredric Karén till Resume.se i måndags efter att SvD.se sprängt miljonvallen.

Uttlandet har väckt reaktioner hos ärkerivalen. Chefen för DN.se, Björn Hedensjö, har grävt i statistiken och hävdar att Fredric Karén har fel.

I stället hävdar Hedensjö att gapet ökar mellan DN.se (1 549 228 unika besökare förra veckan) och Svd.se (1 034 000 unika besökare förra veckan).

Håll i er nu, för nu blir det mycket siffror:

– Jag har gjort en faktakoll på SvD:s utspel och måste tyvärr ge  dem rött ljus. Faktum är att avståndet mellan DN.se och SvD.se ökar. Snittet hittills i år är en skillnad på ungefär 510.000 unika webbläsare per vecka, jämfört med 494.000 samma period i fjol, säger Björn Hedensjö till Resume.se och fortsätter:

– Eftersom gapet växer är det troligare att vi förr eller senare kommer att vara dubbelt så stora som SvD.se även när det gäller unika webbläsare. Redan i dag är vi dubbelt så stora när det gäller själva läsningen på sajten, sidvisningarna.

Fredric Karén svarar:

– Vi har utgått från den procentuella snittökningen under året, vecka 13-36. Vecka 13 är relevant eftersom DN.se from vecka 13 2009 och fem sex veckor framåt valde att inte redovisa sina siffror till KIA på grund av deras redesign. Vecka 13 2010 mötte de således sina siffror 2009 och man kan då jämföra med i våras. Detta visar att vi ökar i snitt 1.0 procent/vecka, medan DN.se ökar 0,8 procent/vecka. Eftersom båda sajterna ökar, och DN.se utgår från ett högre tal än vad vi gör kommer gapet mellan oss att öka en tid framöver. Men inte för alltid. Om vi utgår från exakt samma siffror och förutsätter att snittökningen är densamma kommer vi att vara i kapp dem v 34 2014, säger Fredric Karén och fortsätter:

– Jag hoppas naturligtvis att det går betydligt snabbare än så, och att vår snittökning blir högre än 1 procent/vecka och att deras blir lägre än 0,8 procent. Då går vi om tidigare.

– Vad gäller sidvisningar har jag inte exakt tal på DN versus oss. Vi har en fin ökningstakt även där och jobbar aktivt med att öka sidvsningar på de sektioner där vi är slutsålda och även de arbetet har varit lyckosamt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.