Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Webbprojektet sprack från start

Publicerad: 24 november 2009, 14:37

Bonniers försök att samla sina sajter i ett nytt bolag och byta publiceringsverktyg till EPiServer sprack från start. TV4 och Expressen går sin egen väg. – Det är ett projekt med många frågetecken, säger Expressens vd Bengt Ottosson.


Ämnen i artikeln:

BonnierExpressenBengt Ottosson

Bengt Ottosson, vd på Expressen

Dagen efter att Resumé avslöjat Bonniers nya it-projekt kom en dementi på TV4:s intranät av vd Jan Scherman:
”Vi är överens med projektledningen om att Expressen och TV4 inte deltar.”
Nu bekräftar även Expressens vd Bengt Ottosson att tidningen står utanför, men vill lämna dörren på glänt:
– Vi tycker att det är ett spännande projekt, men som också innehåller många frågetecken. Vi vill veta hur det fungerar i praktiken innan vi lägger ner några resurser.

Expressen använder i dag det svenskutvecklade Polopoly, som i fjol såldes till Atex, liksom DN, GP, SVT och en rad andra medieföretag. Nu ska DN och Bonnier Tidskrifter bli först att byta till EPiServer.
– Vi har kommit överens med projektledaren Casten Almqvist om att avvakta tills vi vet hur det går för DN, säger Bengt Ottosson. När de kan visa på lösningar som fungerar för oss sätter vi oss gärna i en diskussion.
– Vi är positiva till en gemensam teknikstrategi, framför allt tror jag att vi kan få en betydande kraft i en gemensam bulkförsäljning på nätet.

Avhoppen är ett bakslag för koncernledningens ambition att centralisera och rationalisera it-driften och samtidigt söka nya affärer. Tidigare i höst fick Martin Ahrend, vd för di.se, uppdraget att samordna försäljningen för Bonniers kommersiella sajter i Sverige i det nya bolaget Bonnier Digital Sales.

För att kunna skapa gemensamma format, webbfunktioner och affärslösningar krävs teknisk samordning i ett nytt bolag. Det uppdraget fick DI:s it-chef Mats Göthlin, som startar det nya bolaget vid årsskiftet.

Då skulle alla som i dag arbetar med it-stöd och webbutveckling i samlas i det nya bolaget som väntas få mellan 60 och 80 anställda.

Den omedelbara förändringen för de företag som deltar i projektet blir att webbredaktionerna byter publiceringsverktyg och måste bygga om sina sajter. I dag finns en flora av olika publiceringsverktyg, som snart ska ersättas av EPiServer CMS.

EPiServer är ett svenskt företag med verksamhet i 25 länder. Bland de medieföretag som använder EPiServer för webbpublicering finns Bonnier Gaming och finska MTV3:s spelsajt TopKapi, Allers tidskrift Må Bra, Schibsteds Tasteline och som enda dagstidning Dala-Demokraten.

För EPiServer är Bonnierordern den största inom mediesektorn. EPiServer är Microsoftbaserat, men den redaktionella verksamheten inom Bonnier ska även i fortsättningen drivas i Macmiljö.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.