Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Wikileaks är iskallt

Publicerad: 7 november 2011, 11:25

Julian Assange

Foto: Scanpix

Rättsprocessen kring Wikileaks och grundaren Julian Assange har lett till ett falnat intresse hos nätanvändare, skriver Svenska Dagbladet.


I samband med gripandet av Julian Assange och Wikileaks släpp av hemliga dokument rörande krigen i Irak och Afghanistan i slutet av 2010, ökade sökstatistiken markant på dessa i hela världen.

Men intresset verkar nu ha svalnat. Sedan början på året har antalet sökningar på sajten och dess grundare sjunkit med 75 procent.

Visserligen finns undantag. När organisationen i september publicerade telegram som avslöjade FN-styrkors sexuella utnyttjande av minderåriga flickor på Elfenbenskusten, steg intresset för Wikileaks. Men i nuläget ser intresset ut att fortsätta sjunka.

Jonas Wallentin, chefsanalytiker på Google Sverige, talar om en ökning på 5000 procent i antalet sökningar den första veckan i december 2010 men att den sedan inte fortsatt.

”Det kan bero på nyhetens behag. Sen får man också se det till relation till en total sökutveckling”. Han menar att hela 2011 är en nedåtgående kurva vad gäller antalet sökningar på Wikileaks. ”Det har inte fortsatt på den höga nivån”.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.