Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Zlatans magi och SD-filmen fick svenskarna att surfa 2012

Publicerad: 28 december 2012, 10:46

Zlatan Ibrahimovic mot England. Och Erik Almqvists bråk med Soran Ismail drev upp surftrafiken under 2012

Foto: Skärmdumpar från TV4Play och ExpressenTV

Barack Obama väljs till president den 6 november. En knapp vecka senare släpper Expressen sin SD-film. På kvällen dagen efter gör Zlatan Ibrahimovic sitt konstmål mot England. Tre händelser inom loppet av åtta dagar skapade de största surfökningarna under året. Det visar Telia Surfindex


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićSverigedemokraterna

För andra året i rad summerar Telia Surfindex det gångna året genom att titta på svängningarna i Telias fasta och mobila nät och vilka nyhetshändelser som sammanfallit med dessa.

De nyheterna som skapade störst surfökningar under 2012 var Expressens avslöjande SD-film med Erik Almqvist och Kent Ekeroth, upplösningen i det amerikanska presidentvalet och Zlatan Ibrahimovic drömmål på Friends Arena mot England.

Nyhetshändelser som skedde inom loppet av åtta dagar i november.

– Datatrafiken i våra mobila och fasta nät ökar hela tiden och aldrig förr har våra surfbeteenden speglat samhällutvecklingen lika tydligt som nu. Vid stora händelser kopplar man upp sig och allra helst om innehållet förmedlas live via streaming eller som filmklipp vilka enkelt går att dela med sig av genom sociala medier. Expressens SD-film och prinsessan Estelles födelse är två typiska exempel på detta, säger Ulrika Matsgård, tf konsumentmarknadschef på Bredbandstjänster på Telia.

Det totala surfandet nådde sin pik under vecka 50. Det skedde en ökning av den totala mängden datatrafik kontinuerligt under året. Från första veckan till 2012 till vecka 50 ökade trafiken med 41 procent.

Dagen då svenskarna surfade som mest var enligt mätningen söndagen den 16:e december. Orsakerna som kan ligga bakom är att den nätbaserade julhandeln som gick in i sitt slutskede.

Den tragiska skolmassakern i Newtown, Connecticut, och Nobelmiddagen den 10 december bidrog troligen också till att vecka 50 var den vecka under 2012 som datatrafiken var som högst i Telias fasta och mobila nät – 28 procent högre än genomsnittsveckan 2012.

Sommaren är inte surfandets högtid. Årets lataste dag, den dag under året då svenskarna var som minst uppkopplade, var på midsommarafton den 22:e juni.

Telia Surfindex genomfördes mellan den 1:a januari till den 16:e december 2012.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.