Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Consilium Online AB

Aktierna som har gått bäst efter börskraschen

Efter vårens börsras har många bolag börjat återhämta sig. Inom medicinsk teknik ser vi aktier som vänt kraftigt uppåt och storbolagsindex, OMX30, har stigit runt 35 procent sen bottennoteringen i mars i år. När det stormar på börsen brukar många vilja sitta still i båten. Ett annat tips är att se över portföljen för att behålla bolagen som klarar sig på lång sikt och satsa på några som kan gå starka ur krisen.

Publicerad: 18 Augusti 2020, 13:11


Med en lång period av stigande kurser kunde Stockholmsbörsen all time high på 1900 punkter den 19 februari 2020. En rivstart på börsåret ökade riskviljan för många vilket, på kort sikt, visade sig vara ett dyrköpt beslut.

Iskyla på börsen

Covid-19 intågande drog ned världens aktier på bred front. Alla kurser föll samtidigt i nivå med ”Svarta måndagen” 1987. Många valde att sälja av placeringar och fly volatila tillgångsslag. Svenska fastighetsbolag var en av sektorerna som gick ned starkt, trots problematiken för restaurang-, hotell och butiksnäringen har allt fler börjat anse att fastighetsbolagen nog tar sig igenom krisen.

Rekordsnabb uppgång

Efter bottennoteringen i mars har Stockholmsbörsen fortsatt snabbt uppåt. Trots den breda uppgången ser vi en stor spridning på kursernas utveckling. 

Vinnartoppen leder bland annat Vitrolife,ett medicinteknikföretag där börskursen stigit precis lika mycket som indexet fallit. Vitrolife utvecklar produkter för fertilitetsbehandling och är bland annat verksamma i Kina. Deras aktie sjönk kraftigt innan 20 februari 2020 och har sedan stigit både kraftigt. 

Gröna bolag

Defensiva aktier dominerar på börsen och företag som inte är känsliga för konjunktursvängningar tar plats. Bland annat livsmedelsjättarna ICA och Axfood och även tobaksbolaget Swedish Match och läkemedelsgiganten Astra Zeneca är på uppgång. Nibe, ett företag inom tillverkning av luftvärmepumpar med en tydlig grön profil, går bra. 

Läget framöver

Läget är givetvis känsligt nu och kommer vara så en bra tid framöver. Fortsätter Covid-19 stabiliseras kan vi se fler kurser öka. Skulle en andra negativ våg komma efter semestrarna är det troligt att även börsen reagerar negativt. 

Intressanta branscher

Som småsparare är det viktigt att bygga en portfölj man tror på över lång sikt. Förhoppningsvis har man behållit en del av kapitalet i reda pengar, något som nu kan användas för att plocka in ett par starka bolag. Sektioner som är konjunkturkänsliga som industri och verkstad har tagit stryk under nedgången i våras. Här kan dock finnas många intressanta kandidater givet att du tror på marknadens underliggande trend. Lär dig investera pengar på Aktieskolan.se om du vill bygga vidare på dina kunskaper och vässa din portfölj.

Aktier som klarat krisen bra

·      Vitrolife 

·      Sweco B 

·      Nibe 

·      ICA gruppen 

·      SCA B 

·      Mycronic 

·      Addtech 

·      Axfood 

·      Swedish Match 

·      AstraZeneca 

·      SOBI 

·      Atlas Copco A 

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med Consilium Online AB och ej en artikel av Resumé