Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Desenio.se

Allt du behöver veta om abstrakt konst

Det finns ingen brist på olika konstformer. Vilken som passar bäst i just ditt hem beror mycket på din egen smak och vilken sorts inredning du har. Abstrakt konst passar däremot i de allra flesta hemmen och har en positiv inverkan på ens humör. Om du inte är bekant med konstformen kan du läsa på mer om den nedan samt även besöka Desenio.se för att inspireras.

Publicerad: 8 Juni 2020, 12:04


Grunderna inom abstrakt konst

Abstrakt konst är en samlingsterm för den sortens konst som inte avbildar former eller föremål. Det är alltså så kallad nonfigurativ konst. Det handlar alltså inte om att man avbildat en specifik sak. Det är inga symboler eller mönster som man känner igen, termen abstrakt passar därför väldigt bra för den här konstformen.

Det betyder däremot också att termen är väldigt bred. Allt som inte är specifika igenkänningsbara föremål eller mönster är någon form av abstrakt konst. Det finns däremot en del likheter mellan olika konstnärer och de påverkar även varandra i sin konst. Det betyder däremot inte att det finns en brist på variation i den här konstformen.

Enkla och positiva färger

Något som stämmer för flertalet konstnärer inom abstrakt konst är att man använder enklare färger. Det är inte vanligt med mörka eller skarpa färger. Istället har konstformen en lugnande och positiv inverkan på humöret. Det är troligtvis också därför abstrakt konst har blivit så pass populär på den svenska marknaden.

Eftersom konsten inte föreställer något konkret, kan den också ha en stimulerande effekt på ditt sinne. Uppfattningen av ett abstrakt konstverk baseras trots allt på din egen fantasi och åsikt. Det här kan vara stimulerande på det kreativa planet.

Passar i det moderna hemmet

Abstrakt konst passar i de allra flesta hemmen. Eftersom den ofta använder enklare uttryck kommer den sannolikt att passa som bäst i moderna hem. Det finns däremot inget som säger att en vacker poster från Desenio inte kommer att passa i ett mer traditionellt hem. I slutändan handlar det primärt om din egen smak och vilken sorts konst du själv anser passar i ditt hem.

Det finns också många olika konstnärer, eftersom konstformen är en stor kategori. Du bör därför kolla på många olika konstverk innan du tar ett beslut om huruvida den här sortens konst passar i ditt hem eller inte. Du hittar allt från tavlor till posters och statyer, de första två alternativen hör däremot till de vanligare. Priser varierar också från väldigt lågt till väldigt högt, beroende på konstverket och konstnären bakom det. 

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med Desenio.se och ej en artikel av Resumé