Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från SKILTEX

Använd rätt hjälpmedel vid läxläsningen

Skolan utgör en stor del av barnens liv. Det är där de möter sina första skolkamrater och många gånger blir de vänner för livet. Det är inte bara den sociala biten som många barn lär sig i skolan självklart är det också etik, moral och massor med andra saker.

Publicerad: 9 december 2020, 12:47


Alla ämnen som barnen har i skolan är viktiga för att skapa en grundläggande förståelse för samhället som vi alla är en del av. Visst finns det alltid ämnen som man tycker mer och mindre om men de behövs allihop.

De olika ämnena som skolan består av är bland annat matematiken. Det är ämnet som lär oss att förstå att en tröja som är på 40% rea är billigare än en tröja till fullpris. Senare i livet lär matematiken oss att förstå vilket lån vi ska välja när vi köper vår första bostad, men allt börjar med vår första mattebok. Visst lär skolan ut mycket men det är inte tillräckligt, det är därför man ger barnen läxor. Vanligtvis hjälper föräldrarna sina barn med läxorna i den mån de kan. 

Se upp för ineffektiv läxhjälp

En del föräldrar upplever att läxläsningen hemma blir okoncentrerad och ineffektiv. Det gäller såklart att ha rätt förutsättningar för att kunna hjälpa barnen på så bra sätt som möjligt. Om du som vuxen ska visa en uträkning i matte exempelvis, hur och var visar du det? För att göra hjälpen effektiv kan en griffeltavla kan vara ett bra hjälpmedel. 

Det kan även vara bra att man har ätit ett mellanmål så att man inte sitter och är hungrig vid läxläsningen, eftersom koncentrationen då oftast sjunker. De hjälpmedel man använder sig av vid läxläsningen har visat sig vara av allt större betydelse. Om vi tar griffeltavlan som exempel så kan den göra stor skillnad när man ska förklara något.

Om man sitter och gör en matteläxa och behöver förklara en uträkning så är en griffeltavla ett utmärkt hjälpmedel. Den svarta bakgrunden på griffeltavlan gör att man tydligt kan följa instruktionen och dessutom kan man snabbt sudda ut och göra om, om man ska förklara på ett annat sätt.

Griffelställ skapar rätt förutsättningar

Det kan vara svårt för barnet att följa en förklaring om man skriver på papper på bordet, istället för på en griffeltavla, eftersom man ofta använder blyerts på papper blir det ofta otydligt och rörigt om man behöver hämta suddgummi för att sudda ut och ändra hela tiden. En griffeltavla kan du som vuxen använda i dina förklaringar. Rita upp, skriv tal och förklara med griffeltavlan samtidigt som barnet räknar i sin mattebok.

Ställ upp griffeltavlan på bordet framför barnet så att det blir enkelt att följa med i förklaringarna. När man skriver på ett vitt papper med blyerts, istället för på en griffeltavla, blir det svårt för barnet att se vad det står och det är även besvärligt för barnet att hela tiden vrida huvudet åt sidan för att kunna titta på pappret. 

En inlärningsprocess består många gånger av flera olika tal och förklaringar som skapar en helhet för barnet. Se till att ha rätt förutsättningar. God belysning och bra inomhusklimat är A och O, enligt folkhälsomyndigheten, för att kunna hålla koncentrationen uppe. Hjälpmedel som griffeltavla, miniräknare och dylikt kan hjälpa inlärningsprocessen mycket. 

.

Texten är en annons från SKILTEX