Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från GoMore

Bildelning blir en allt vanligare lösning i Sverige

Dagens svenska samhälle är fyllt av smarta, innovativa tekniklösningar som ska underlätta vår vardag och öka vår livskvalitet. Högt på prioritetslistan för startup-företagen och ny teknik står miljöfrågan. Ett ämne som ständigt diskuteras, i hopp om att ta vara på och rädda vår planet.

Publicerad: 22 januari 2021, 07:59


Något som länge har varit ett problem både i Sverige och i resten av världen är utsläpp av bil- och fordonsavgaser, som är en av de största miljöbovarna i vår moderna tid. Både bensin, naturgas och diesel bidrar till farliga utsläpp som har stor påverkan för klimatfrågan, ett återkommande ämne som man genom smarta, innovativa lösningar som bildelning hoppas kunna ändra på.

Vad innebär bildelning?

Idag har de allra flesta svenskar en eller flera bilar i sitt hushåll. Många bilar används till korta sträckor eller väldigt sällan, vilket bidrar till att bilarna står parkerade runt omkring och inte utnyttjas till max som de borde. Istället för att fler människor ska köpa nya bilar, vill man genom så kallad bildelning försöka minska antalet bilar genom att människor delar på bilarna.

Bildelning är ett fenomen som blivit allt vanligare runt om i världen, och trots att Sverige inte är det land som utnyttjar denna typ av tjänst flitigast så ses en ökning även här. Idag finns det hemsidor och appar som gör det lättare både att låna andra privatpersoners bilar, företagsbilar samt samåka. Många företag erbjuder smidiga lösningar där du genom ett fåtal klick kan hitta lediga bilar i ditt område, registrera ditt betalkort och boka den bil du önskar att använda. Du kan hyra bilar till olika tillfällen, och dessa tjänster fungerar oavsett om du behöver en bil till flytten, semestern eller om du har vardagsärenden som kräver en bil.

En annan form av bildelningstjänst är leasing, som innebär att du hyr en bil under en längre period. Du betalar en fast månadskostnad för att få din egen bil i den period du önskar att leasa (hyra) bilen. Privatleasing är ett koncept som blivit allt vanligare, och är fördelaktigt eftersom du inte behöver lägga någon kontantinsats som du gör när du köper en ny bil. Dessutom brukar både försäkring och service vara inkluderat och det är en mer hållbar lösning än köp av bil.

Fördelar med delningslösningar

Att använda sig av dessa så kallade delningstjänster har många fördelar. Delningstjänsterna finns inte bara inom bilvärlden utan ses även inom transport, hjälp- och bytestjänster. Att dela är en hållbar lösning eftersom det kräver färre resurser vilket spar på miljön. Dessutom ökar bildelning tillgängligheten och mobiliteten, samt bidrar till ekonomisk och social hållbarhet i och med att man delar på bilarna. 

Läs mer

Texten är en annons från GoMore