Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Daytrading.se

Bitcoin – vad är det egentligen?

Ingen har väl undgått att höra talas om Bitcoin. Men vad är bitcoin egentligen? Man kan säga att det är en slags digitala pengar, en kryptovaluta, som kan användas digitalt i en digital värld.

Publicerad: 16 december 2020, 08:54


Bitcoin möjliggör transferering av pengar mellan olika personer i olika delar av världen utan inblandning av olika mellanhänder såsom kortföretag eller banker. Det är ett betalningssystem som kan användas av alla och det faller som nämnts inte under någon kontroll från olika banker, företag eller staten.

På ett sätt kan man säga att bitcoin fungerar som en slags digitalt guld. Bitcoin kan användas av vem som helst, var som helst, vid vilken tidpunkt som helst och ingen bank eller stat kontrollerar de olika transaktionerna. Fördelen med bitcoin är dock att det är aningen lättare att sända över jordklotet än guldtackor. 

Om du är nyfiken på bitcoin så kan du läsa mycket mer om det på till exempel daytrading.se 

Hur gör man om man vill börja sälja och köpa bitcoin?

Bitcoin säljs och köps via olika marknader som finns på nätet. Där kan man köpa bitcoin och betala med sina vanliga pengar. Är det inte stora summor det rör sig om så är Swish ett sätt man enkelt och snabbt kan betala med i Sverige. Om man har tänkt sig att handla med större summor kan det vara fördel att skaffa ett konto på en börs vilket gör att avgifterna blir lägre. 

Hur fungerar det rent praktiskt?

Det kan vara en aning komplicerat att förstå hur bitcoin fungerar rent praktiskt men gravt förenklat så har varje deltagare i ett bitcoinnätverk en plånboksfil. I plånboksfilen finns ett antal kryptografiska nyckelpar tillsammans med ett visst antal bitcoin som är knutna till just denna plånbok. Det finns publika nycklar som agerar som sändare alternativt mottagare för de transaktioner man utför och det finns privata nycklar som är de som auktoriserar själva betalningar från just denna avsändaren. Själva adresserna i sig som är en sträng av nummer och slumpmässiga bokstäver innehåller ingen information om ägaren och är anonyma. En bitcoinanvändare kan skaffa sig flera adresser och själv skapa nya helt obehindrat. Själva plånboksfilen är lagrad på hårddisken som tillhör användaren. Råkar man radera filen är man illa ute då alla adresser och de bitcoins som tillhör plånboken är försvunna för gott. Det finns därför all anledning att ta kopia på sin plånboksfil. 

Huruvida man ska våga sig på att investera i bitcoin är ett beslut som var och en måste dra sina egna slutsatser om.

.

Texten är en annons från Daytrading.se