Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Bostadslistan

Bostadsbygget i Sverige - Det byggs för få bostäder

Det har länge varit tal om att bostadsmarknaden inte längre ökar i den takt som många hade önskat. Enligt Boverket så kommer bygget av bostäder att minska kraftigt under 2020, men detta var något som man kunde märka av redan under 2019. Det finns dock tydliga tecken på att det bristande bostadsbyggandet kommer att plana ut. Allt fler hyresrätter kommer att tillkomma och bygget av bostadsrätter minskar. Hela 50 procent av bostadsbygget som förväntas förekomma under 2020 består av hyresrätter.

Publicerad: 14 december 2020, 11:07


Fler bostäder förväntades
Från år 2017 och fram till år 2020 minskade bostadsbyggande av både hyresrätter och bostadsrätter med hela 30 procent. Det är dock främst bostadsrätterna som har fått ta den största smällen medan det istället råder en viss osäkerhet på hur det blir med hyresrätterna, menar Boverkets bostadsanalytiker Hans-Åke Palmgren. Orsaken till den stora osäkerheten gällande hyresbostäder i Sverige beror främst på att det har satts stopp för investeringsstödet under 2018.

Föregående år förväntade man sig att det skulle tillkomma cirka 55.300 nya bostäder under år 2019 men det skulle komma att visa sig att endast 49.000 bostadsbyggen faktiskt påbörjades. Inför 2020 har denna siffra minskat till 46.500. Den här korrigeringen har gjorts efter att Boverket gick ut med sin tidigare prognos där man förväntade sig 51.000 nya bostäder under året.

Många orsaker till minskat bostadsbygge
Det finns flera anledningar till varför bostadsbygget har minskat. Som tidigare nämnt menar Hans-Åke Palmgren att investeringsstödet inte längre är att räkna med, vilket naturligtvis har varit en avgörande faktor. Bostadsbygget minskar dock inte enbart på grund av detta, utan även på grund av andra faktorer. Den svaga utvecklingen av disponibla inkomster i hushållet under år 2020 ligger på en lägre nivå än på många år. Även ränteutvecklingen har gått ned och det i sin tur kommer att bidra till högre bostadspriser.

Utvecklingen av bostadsbygget ser dock olika ut beroende på vart i landet som man befinner sig. Tittar man till exempel på större städer som Stockholm så kan man tydligt se att nedgången är mycket kraftig. Detta skiljer sig från områden som Göteborg och Malmö, där utvecklingen genom de senaste åren har varit betydligt mer stabil. Toppåret för bostadsbyggen var under 2017 om man tittar på bostadsrätter i Stockholm. Detta kommer att sjunka med så mycket som 65 procent, vilket ger en bostadsmarknad som är mycket lägre än behovet i huvudstaden.

Boverket slår larm
2017 skulle verkligen komma med många positiva förändringar på bostadsmarknaden. Under det här året skedde mycket och bostadsbygget runt om i Sverige såg riktigt bra och positivt ut. Under 2018 valde dock Boverket att larma om att det byggs alldeles för få bostäder men trots detta har antalet bostadsbyggen fortsatt att minska. Det som håller bygget i balans är just hyresrätterna. Enligt Boverket är det dock inte tillräckligt. Det är tydligt att det byggs alldeles för få bostäder för att kunna fylla upp för det behov som finns, både kortsiktigt och långsiktigt. Denna prognos utfärdades främst för Stockholm, men även andra delar av landet är drabbade. För att man ska kunna möta det långsiktiga behov som finns i staden skulle det krävas ett 67 000 nya bostäder varje år, något som vi står långt ifrån idag.

bostadslistan.se

Texten är en annons från Bostadslistan