Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Loanscouter

Budgettips för studenten som INTE vill leva på nudlar

Att flytta hemifrån för studier kan vara utmanande, särskilt om du gör det i väldigt ung ålder. Du kommer märka snabbt att livet inte riktigt var så enkelt som du trodde att det var. Du har ansvar över ditt eget liv och i de flesta fall måste du försörja dig själv.

Publicerad: 10 februari 2021, 13:26


Det vill säga att det är du som står för att betala räkningar och mat. Att sortera din ekonomi och upprätta en studentbudget är en viktig del av denna process. Vi har därför sammanställt en lista över olika budgettips för dig som gärna vill kunna leva livet, betala räkningarna i tid OCH slippa leva på 10-kronorsnudlar varje dag.

Börja spara så tidigt som möjligt

Även om det kan låta omöjligt i början är det viktigt att du kommer igång med dina besparingar så tidigt som möjligt. Det vill säga att du sparar alla pengar som blir över i månaden. Det betyder inte att du ska sluta leva! Men det kan innebära att du spara födelsedagspengarna du får av familjemedlemmarna, eller börjar panta ölburkarna som blir över från helgens fester. Öppna ett separat sparkonto och placera pengarna där.

Lär dig att laga mat

Ett av de enklaste sätten att spara pengar på är att lära dig att laga mat. Det betyder inte att du ska göra tre-rätters varje kväll såklart. Men vill du slippa leva på nudlar måste du lära dig grundläggande matlagningstekniker. Samtidigt kommer du märka att råvaror som grönsaker och kolhydrater faktiskt är väldigt billigt, om du köper det i säsong. Genom att lära dig hur man lagar näringsrik och mättande mat kommer du heller inte äta så många snacks och liknande som faktiskt också kostar pengar!

Budgetera ditt studielån

Idag är det nästintill omöjligt att klara sina studier utan ett studiebidrag/lån. Det finns där av en anledning och rekommenderas att nyttjas om du inte har tid att arbeta vid sidan om. Men bara för att du får pengar som ett lån betyder det inte att du ska bränna dem med det samma. Budgetera ditt lån, och spara så mycket som möjligt. 

Samtidigt kanske du ska överväga om du vill ansöka om ett sms-lån istället, ett mindre belopp som täcker det negativa saldot du har någon månad där det funnits allt för mycket utgifter. Sms-lån och andra mindre lånealternativ kan du utforska hos Loanscouter.com. Men låna med ansvar och var medveten om att det kan sätta dig i stora skulder om du inte kan återbetala det längre fram!

Våga be om hjälp

Att klara sig under ekonomiskt under studietiden kan vara extremt tufft. Man vill gärna vara med på allt som ens kompisar gör, vilket som inkluderar många avgifter. Samtidigt vill man kunna betala sin hyra, äta näringsrik mat och ha råd med kurslitteraturen. Att få kontroll över sin ekonomi kan vara problematiskt, men det är okej att be om hjälp. Hör med dina föräldrar, syskon eller kompisar om de kan hjälpa dig med någon hundralapp när det verkligen krisar sig.

.

Texten är en annons från Loanscouter