Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från NordVPN

Chockerande många anställda faller fortfarande för phishing-mejl

Phishing är en av de vanligaste metoderna som hackare använder för att få tag i din privata eller personliga information. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att alltför många fortfarande faller för dessa bluffar, och det av många olika anledningar. Av den anledningen är det viktigt att du informerar dina anställda och dig själv om vilka metoder som används, hur man kan se igenom phishing, samt hur man gör för att skydda sig mot detta.

Publicerad: 4 Mars 2021, 10:54


Nätfisket ökar även för varje år som går. Nya metoder utvecklas och finslipas i takt med att allt fler människor använder e-post. Många verkar tro att nätfisket inte är lika effektivt längre, men det är faktiskt chockerande många som faktiskt faller för det, vilket är anledningen till varför information och utbildning i förebyggande syfte är så viktigt.

3 anledningar till varför anställda fortfarande faller för phishing

Följande anledningar är vanliga till varför människor faller för phishing: 

●      Dålig information. Den största anledningen till varför dina anställda fortfarande faller för phishing är på grund av dålig information. De vet helt enkelt inte vad de ska kolla efter. Av den anledningen är det viktigt att du informerar dem väl om vad de ska hålla utkik efter, samt vad som ska göras om de trots detta faller för bluffmejlet. Ett tips är att göra detta till något roligt, exempelvis en teambyggande aktivitet eller konferens.

●      Nya metoder. Hackare hittar ständigt nya metoder för att lura oss. Även om de tidigare metoderna fortfarande är väldigt effektiva har de numera en större repertoar av metoder som de använder sig av. Av den anledningen kan det vara svårt att hålla reda på vad som är bluff och inte, vilket gör att det är ännu viktigare att du informerar dig själv och dina anställda på regelbunden basis. 

●      De kollar inte tillräckligt noga. När man kollar igenom mejlen på jobbet är det lätt att det går lite för snabbt. Därmed är det lätt att klicka på en länk som innehåller skadlig kod eller liknande. Se till att dina anställda är både skeptiska och väldigt noggranna när det gäller att avgöra vilka mejl som är OK eller inte. Be dem att kolla en gång för mycket eller be om hjälp från en kollega. 

3 saker man kan göra för att skydda sig mot phishing

Nedanstående är exempel på vad man kan göra för att skydda sig mot dessa intrång:

●      Använd en VPN. En VPN är ett bra alternativ för att skydda sig mot phishing. Även om tjänsten inte kan förhindra att du eller dina anställda trycker på skadliga länkar i mejl, förhindrar den att hackare kommer åt de paket som skickas mellan era datorer. Det betyder att ni får ett extra lager av skydd och anonymitet när ni använder internet. En extra bonus är att tjänsten öppnar upp en helt ny värld av möjligheter, exempelvis möjligheten att få tillgång till geografiskt begränsat material - t.ex. streamingtjänster i andra länder.

●      Skaffa kunskap om hur det fungerar. Det viktigaste ni kan göra är att skaffa kunskap och information om hur phishing fungerar. Ju mer ni vet, desto bättre förberedda är ni när attacken väl kommer. Dina anställda måste först veta att phishing existerar, för att slutligen lära er att känna igen vad som är bluff och inte.

●      Lära sig att känna igen bluffmejl. Ett bra sätt att göra detta på är att bidra med exempel på riktiga mejl och bluffmejl. Dina anställda får sedan välja vilka de tror är riktiga och inte. 

Utöver detta finns det fler saker man kan göra, exempelvis använda antivirusprogram, men ovanstående är ett bra grundläggande skydd.

Summering

Phishing eller nätfiske som det även kallas för är en vanlig metod som hackare använder för att få tag i personliga uppgifter eller information, alternativt installera skadlig kod på din dator eller annan enhet. Den här typen av bedrägerier ökar för varje dag som går, och det är chockerande många anställda som faller för detta.

 Av den anledningen är det viktigt att du som chef eller arbetsgivare lär dina anställda om hur detta fungerar, vad man ska hålla utkik efter, samt vad som måste göras om de faller för bluffen. 

Ta med dina anställda på en konferens som handlar om ämnet, eller ägna några timmar av en dag till att informera och träna dem på kontoret. Oavsett vilket alternativ ni väljer är det av allra högsta vikt att de anställda får ta del av informationen, annars riskerar ni att råka ut för en stor del nätfiske i framtiden.

.

Texten är en annons från NordVPN