Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från MoreBanker

Det här ska du tänka på när du lånar

Dina drömmar är till för att förverkligas, men ibland sätter ekonomin käppar i hjulet. Många sparar i flera år för att kunna ha råd med drömhuset eller köpa den där bilen man har spanat på.

Publicerad: 14 December 2020, 10:34


Några sparar mycket pengar för att kunna gå i pension tidigt eller välja en så kallad exit. Många rekommenderar att man dessutom har ett kapital uppsparat för oväntade händelser, som till exempel att man måste sluta på ett specifikt arbete eller står inför en svår separation.
Ett lån kan vara vägen framåt, oavsett om det är en investering eller till en renovering. Men vad ska du tänka på?

Välj ut en bank som passar dina önskemål
Det flesta tar helst ett lån i egen bank, då man har en väletablerad kontakt med en banktjänsteman som man kan lita på. Dessutom är det smidigt att ha alla lån under samma paraply, inte minst för att alla inbetalningar och amorteringar dras från direkt från ditt konto.
Ibland tar det tyvärr stopp, då banken redan anser att man har ett större lån och inte vill bevilja dig mer. Låt inte det hindra dig från att söka nya vägar. Så länge du vet att du har utrymme i din ekonomi, så kan man vända sig till andra låneföretag som kan ge dig ett bra erbjudande.

Det finns många billiga lån att hitta via andra aktörer som finns online. De flesta är heller inte intresserade av att veta vad du behöver pengarna till. Ansökan fylls i smidigt och diskret på nätet och du får ofta svar inom en dag. Självklart måste du uppfylla vissa grundkrav som att du ska ha fast inkomst och vara över 18 år. Det varierar något vad bankerna räknar som inkomst, de i vissa fall accepterar a-kassa eller studiemedel. När du accepterat lånevillkoren förs pengarna över till ditt konto inom 1-2 dagar beroende på vilken bank du har.

Många kontaktar en lånemäklare för att hitta det bästa lånet. Oftast behöver du bara skicka in en ansökan via dem, och sedan skickas den vidare till en mängd andra banker. Förhoppningsvis har de ett erbjudande som uppfyller dina önskemål. Ta gärna hjälp av deras kundtjänst när du behöver råd och hjälp.

Läs noga igenom villkoren innan du signerar
Det finns både nominella och effektiv ränta och det är viktigt att kunna skilja dessa två åt. I de flesta låneexemplen visas oftast bara den nominella räntan men faktum är att det inte visar hela kostnaden. Det är den effektiva räntan du ska titta på för att veta precis vad det är du betalar. Den här räntan inkluderar alla omkostnader som avgifter och kostnader för administration.

Räntan blir inte alltid samma som i låneexemplet. Räntan brukar genereras fram utifrån parametrar som inte är synliga för dig som ansöker. Generellt kan man säga att de baseras på din inkomst, adress och civilstånd.

Försök att få till en så bra lösning som möjligt
Det rekommenderas att du rensa upp i din ekonomi en tid innan du söker om lån för att pressa ner räntan. De flesta banker gör en kreditprövning och vid belopp över 50 000 är en UC i stort sett standard. Allt för många UC:s kan fresta på din kreditvärdighet. Om du vill försäkra dig om att få bättre räntevillkor kan det vara bra att ha en medsökare på lånet. Du kan också baka ihop mindre lån och krediter i ansökan. Banken brukar se positivt på detta.
Fortfarande inte nöjd med räntan? Det går faktiskt bra att ringa och förhandla hos en del banker. Alternativet är att förhandla efter att man visat att man är en pålitlig kund.

morebanker.se

Texten är en annons från MoreBanker