Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Consilium Online AB

Fler väljer att automatisera sitt sparande i fondrobotar

Att låta en fondrobot sköta sparande kan ha flera fördelar. Man kan bygga upp en trygg och stabil affärsrelation med en personlig rådgivare men risken är tyvärr att du vaggas in i falska förhoppningar. Alla människor påverkas av relationer och bekräftelsebias vilket i förlängningen kan riskera avkastningen på det sparade kapitalet.

Publicerad: 10 Juli 2020, 20:42


En robot är däremot objektiv och följer sina algoritmer för att du ska få en så bra avkastning som möjligt

Man kan dock ifrågasätta om algoritmerna är kalibrerade för att ge den mest optimala avkastningen. 

Avkastningskurvor

Vi är nog flera som skulle vilja se avkastningskurvor för robotarnas leverans om man ser till förhållande mot de statiska indexportföljerna som finns idag. Man kan läsa genom flera sammanfattningar av fondrobotar och ta del av spännande tips hur man gör för att spara enkelt med en fondrobot. 

De fem största fondrobotarna kan man läsa om här:

  • Lysa

Idag är Lysa de marknadsledande för robotfonder på sparmarknaden i Sverige. De erbjuder ett stort utbud av fonder man kan lägga sitt sparande i. Efter uppstarten 2016 har de vuxit snabbt och blivit ett av de viktigaste namnen inom robotfonder med lägst avgift. 

Avgiften ligger på så lågt som 0,24 procent och blir ännu lägre ifall man investerar större belopp hos Lysa. Investeringarna går att göras i ett stort belopp eller varje månad helt automatiskt. De erbjuder ett bra och genomtänkt stabilt sparande som växer precis i en lagom takt.

  • BetterWealth

BetterWealth är en av de robotfonderna som finns på sparmarknaden idag som liknar de flesta andra. Placeringarna sker i billigaste fonderna som finns på marknaden och ger en bra samt stor riskspridning där den omplacerar portföljen helt automatiskt. 

Avgiften är högre än de flesta andra fondrobotarna då den ligger på 0,75 procent. BetterWealth har fått ett högt betyg vid jämförelse mot andra robotar och ger även en högre avkastning på det investerade beloppet. 

  • Avanza

Avanzas fondrobot kallas för Avanza Auto och deras fonder är uppdelade i sex olika specialfonder. Alla har en högre risknivå och dem som kallas Avanza Auto 6 har den högsta risken av alla, den kan också ge den högsta avkastningen.  Fondroboten sköter fonderna efter den risknivå man valt.

Avgiften ligger på en bra nivå på 0,35 procent vilket blir ett konkurrenskraftigt pris på marknaden. De erbjuder flertalet valbara risknivåer så att man kan anpassa investeringen precis så som man själv vill ha det.

  • Fundler

Fundler erbjudet ett otroligt brett utbud av fonder med hela 36 tusen olika. NDe har även haft den högsta avkastningen åt alla investerare under 2019 och de är Fundler väldigt stolta över.

Avgiften ligger på 0,49 procent vilket gör Fundler till en av de dyraste fondrobotarna. Startbeloppet man kan investera med måste vara minst 500 kronor. 

  • Nordnet 

Fondroboten via Nordnet ser nästan likadan ut om man jämför med andra på sparmarknaden idag. Svara först på frågor angående ekonomin och ett svar analyseras med ett förslag hur en investering skulle passa enligt de svar och profil man uppgett. 

Avgiften ligger på 0,50 procent och investeringen sker i så kallade ETFér och är börshandlande fonder. Det skapas alltid individuella portföljer och investeringsförslag efter varje investerare.

Läs mer på västkustinvesteraren.se

Artikeln är producerad i samarbete med Consilium Online AB och ej en artikel av Resumé