Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Finanso.se

Frilansare: ta kontroll över dina lån

Mediabranschen har i många år levt på sina egna villkor, med få fasta tjänster, LAS och obetalda praktikplatser. För dig som lever på tillfälliga kontrakt eller som frilansar är det därför viktigt att du inte låter den ekonomiska stressen döda din kreativitet och livsglädje.

Publicerad: 8 December 2020, 14:26


Det är nog press i vardagen med krav på hög produktivitet och kvalitet för att du också ska behöva ha pressen av kommande räkningar gloende över axeln.

Gör en budget – steg för steg

Du kan få ner dina utgifter varje månad genom att gå igenom din ekonomi steg för steg, många har du säkert redan dragit ner på, men du kommer att känna att du kan slappna av om själv kan se strukturen.

Börja med att göra upp en budget där du beräknar vad du betalar varje månad i olika utgifter. Du kan använda dig av din mobilbank för att se vad dina utgifter tagit vägen och lätt sortera i det. 

Låt sedan den preliminära budgeten köra i två månader, där du i slutet av månaden undersöker dina faktiska kostnader. Det kan förvåna hur mycket det där extra kaffet på väg till jobbet kostade. Det är viktigt att vara ärlig med vad du lägger dina pengar på och att verkligen ta reda på vilka utgifter du har i verkligheten. När du vet det, blir det enklare, och roligare, att göra förbättringar. 

Nu är det dags att börja rensa ut i onödiga utgifter! Börja med de största som snabbt kan ge effekt i månadsbudgeten. Genom att titta på Bolån, resande och pension påverkar du både din nutid och din framtid. Och gör du rätt så kan du skaffa fram flera extra månadslöner årligen. Kom också ihåg att gå igenom dina fasta månadskostnader, som telefon och streamingtjänster, här finns också mycket att tjäna. 

Se över bolån och andra lån

Bolånet är en stor avgift. Det ideala är att du undersöker marknaden och så bokar möte med flera banker så att du kan förhandla ner räntan. Men om du inte har tiden finns det många jämförelsetjänster online där du kan börja att få en bild av dina möjligheter hos olika banker och försäkringsbolag och därefter kan du gå vidare med de intressantaste. Du kan tjäna upp till flera tusen i månaden på rätt lån.

Kreditkortsskulder eller smålån stjäl pengar som inget annat. Och det kan kännas omöjligt att ta tag i. Men du kan verkligen ändra din situation genom att se om du inte kan samla lånen till en bank/långivare.  Om du inte har råd med en avbetalning, kontakta genast långivaren och be om uppskov eller att få dela upp avbetalningarna ytterligare.

Starta/se över ditt månadssparande. Lägg in en direkt överföring varje månad så att du aldrig ser pengarna, så är det lättare att vänja sig vid att inte konsumera för dem. Kanske du ska investera i kryptovaluta? Du kan läsa om mer om Bitcoin för privatpersoner på exempelvis Finanso.se. 

Se över din pension.  Det kan ibland bli en chock att gå in på minpension.se men tänk på att om du har mer än 10 år till pensionen bör så mycket som möjligt ligga i billiga breda aktieindexfonder.  Kolla upp om du har tjänstepension. Påbörja din egen pensionsförsäkring, 2–500 kronor i månaden i exempelvis fonder är en god garanti för din egen framtid.

.

Texten är en annons från Finanso.se