Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från CLP Foundation

Hur använder man en plattform för kryptovaluta?

Det finns flera intressanta sätt att investera på, oavsett om man har lite eller mycket pengar att investera kan man välja sparkonto, aktier, kryptovaluta eller andra möjligheter. Idag är kryptovaluta lika vanligt som övriga sätt att investera, och det finns bra hjälpmedel som t ex olika kryptovalutaplattformar.

Publicerad: 19 maj 2021, 12:05


Är kryptovaluta något för dig? Det kan vara en smaksak, men det är också så att valutahandel ofta förknippas med högre risk än t ex aktiefonder. Som i allt annat gäller det att man vet vad man gör, eller diskuterar med någon som vet det. Ett första steg kan vara att ta en titt på hur en kryptovalutaplattform ser ut och vad den har för funktioner.

Plattform - kan vara trevligt

Ett exempel på en trevlig plattform och "börs" för kryptovaluta är Binance: binance sverige som har de funktioner du behöver för att handla med kryptovaluta. Som andra plattformar tar denna plattform en avgift på 0,1 % per transaktion, något man kan sänka till 0,05 % om man använder Binance Coin (BNB). Du kan köpa kryptovaluta med ditt betalkort på plattformen, men du måste göra insättningar i form av kryptovaluta, inte traditionell valuta, vilket innebär att du först behöver växla. Insättningar är alltid gratis.

Binance har över 15 miljoner användare och har några år på nacken. Grundaren från Kina, Changpeng Zao är en ingenjör och investerare med ett mycket gott rykte i branschen. Han skapade också en populär kryptovalutaplånbok som förenklar för sina användare. Man samlar helt enkelt sina valutor i plånboken och kan tydligt se vilka man har, deras värde och enkelt sälja eller köpa - allt samlat på ett ställe. I stort sett alla kryptoplattformar har plånböcker (wallets) som gör att man får bra översikt.

Blockkedja - inte så konstigt

Binance har en holistisk funktion där systemet inte enbart består av kryptovaluta utan också virtuella tokens, valutor och blockkedjor. Skillnaden mellan tokens och coins är att coins är designade för att vara ett betalmedel medan tokens är avsedda främst för att användas inom datorspel eller som betalmedel inom en app.

En blockkedja (blockchain) är enkelt uttryckt en databas som lagras i många kopior, en på varje dator i ett nätverk utan hierarkisk ordning, det vill säga alla har lika stor rätt att agera inom samtliga sekvenser. Varje händelse läggs till som ett "block" och kallas för blockkedja. Det vanligaste användningsområdet är kryptovalutor.

Hög eller låg risk?

Valutahandel generellt har alltid betraktats som en högriskinvestering, eller en investering för de som "vet vad de gör", men på något sätt håller kryptovaluta på att bli familjärt. Det är redan ett betalningsmedel som börjar bli erkänt och genom plattformar och börser är det också nu åtkomligt för alla.

Att starta med att gå med i en plattform och att lära sig om kryptovaluta är en säker rekommendation. Du kan också lära dig av någon som är van vid att handla med denna valuta. Det är oerhört intressant och förtjänsterna är många, men eftersom risken kan vara hög och det är ett spekulativt område ska du inte kasta dig in helt oinformerad. Kryptovaluta är en framtidsvaluta och det utvecklas ständigt nya "kryptos", det är mycket spännande, men lika viktigt att förstå hur man gör, hur valuta kan fluktuera och hur jag får den trevligaste upplevelsen på kryptovalutaplattformen. Börja i liten skala.

CLP Foundation

Texten är en annons från CLP Foundation