Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från lanutanuc.com

Hur lagen om högkostnadskrediter påverkat SMS-lån

Det tillkom ganska nyligen en lag som reglerar krediter på lånemarknaden, något som bland annat innebär ett räntetak för SMS-lån. Detta skyddar konsumenterna i första hand, vilket är viktigt i dagens digitala samhälle då regleringar ofta har lyst med sin frånvaro inom flertalet branscher.

Publicerad: 16 april 2021, 08:08


En ytterligare positiv aspekt med lagen gällande högkostnadskrediter är att det numera krävs en kreditupplysning innan ett snabblån får beviljas, oavsett om det sker via Upplysningscentralen eller andra aktörer. Lån med högre räntor än 40 % får inte heller tillkomma i dagsläget, vilket gör dem mer förmånliga för låntagarna. 

Om du vill veta mer specifikt om vilka förändringar som skett, samt hur lagändringen gjort lånemarknaden schysstare mot dig som konsument kan du läsa mer om detta nedan.

Konsumentkreditlagen som trädde i kraft 2018

Arbetet med den nya lagen påbörjades redan 2015, men blev inte verklighet förrän den 1 september 2018 då landskapet inom konsumentkrediter förändrades helt och hållet. Några av de viktigaste förändringarna var ett tak på själva räntan, men också på kostnaderna som justerade hur mycket pengar du maximalt behöver betala tillbaka på ett lån.

Här nedan hittar du de mest centrala ändringarna:

●      Ett räntetak infördes som innebär att en långivare inte får ta ut mer än 40 % i kreditränta eller dröjsmålsränta.

●      Ett kostnadstak trädde i kraft som reglerar maximala beloppet för en kredit, något som innebär att räntorna och avgifterna för ett lån inte får överstiga mer än 100 % av ursprungsbeloppet.

●      Förlängningar av krediter får inte längre göras mer än en gång.

●      En kreditprövning måste tillämpas vid varje lånetillfälle för att bedöma återbetalningsförmågan.

●      Lagen tvingar numera långivare att tillämpa en varningstriangel om lånet är en högkostnadskredit, alltså när den effektiva räntan ligger på minst 30 %.

Arbetet mot en schysstare lånemarknad påbörjades alltså ganska nyligen, även om SMSlånens förändring har sitt ursprung längre bakåt i tiden än så. Hur dessa förändringar har påverkat svenskarnas lånevanor har Finansinspektionen tittat på i en analys som du kan hitta här. 

Hur den nya lagen har påverkat lånebranschen

I ovanstående analys framkom det bland annat att betydligt färre högkostnadskrediter tillkom mellan 2018 och 2020, men även att utbudet av SMS-lån med höga räntor minskat en hel del. Rapporten pekar också på att arbetet mot överskuldsättning fungerar, samt att gruppen konsumenter som ofta valde högkostnadskrediter minskade från 25 % till 4 % under 2018.

Andra intressanta aspekter som är värda att belysa var andelen långivare som fortfarande ligger på cirka 900 stycken, alltså en respektabel siffra som även pekar på att dessa typer av lån är väldigt attraktiva bland svenskar. De allra flesta lånade också belopp under 10 000 kronor, samtidigt som summor över 50 000 kronor var mer sällsynta i detta segment.

En ytterligare förändring som har med den nya lagen att göra handlar om storleken på inlånade belopp. Numera är det vanligare att de som lånar större summor pengar snarare väljer ett blancolån istället för ett SMS-lån, särskilt när det gäller belopp runt 50 000 kronor eller mer. De mindre beloppen är däremot fortfarande attraktiva och här är det nästan enbart högkostnadskrediter som dominerar på lånemarknaden.

.

Texten är en annons från lanutanuc.com