Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Betting.se

Hur långt tar sig Sverige i fotbolls-EM?

Sommarens stora fotbollsfest, EM i fotboll, nalkas med stormsteg. 11 juni-11 juli i år så spelas äntligen det uppskjutna mästerskapet från 2020 och där mängder av svenska fans har stora förhoppningar om ett riktigt bra mästerskap från Sveriges sida.

Publicerad: 10 juni 2021, 07:37


På förhand så känns också det kommande mästerskapet som ett av de mest öppna någonsin, detta speglar också verkligen spelbolagens odds på europamästerskapen i fotboll för vilka som vinner fotbolls-EM 2021.

Den hittills bästa svenska placeringen i ett fotbolls-EM har vi från 1992 när EM spelades i Sverige och där vi tog oss hela vägen fram till semifinal (förlust mot Tyskland 2–3).

Anledningen till att de svenska fansen nu har stora förhoppningar om att vi ska kunna förbättra semifinalplatsen från 1992 kan stor del tillskrivas den offensiva prägel som truppen förväntas att ha. Sällan, eller aldrig, så har Sverige haft så många unga duktiga offensiva spelare som också levererar så bra i sina europeiska toppklubbar som nu.

Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Jordan Larsson, Mattias Svanberg och Jesper Karlsson bör alla ta en plats i den svenska EM-truppen. En pånyttfödd Emil Forsberg och en i landslaget alltid högpresterande Viktor Claesson spetsar enbart offensiven ytterligare. Som om inte detta vore nog med offensiv kraft så ger självklart också Zlatan Ibrahimovics comeback i landslaget en extra spets, rutin och tyngd till laget.

Våga släppa på handbromsen Sverige

Här är det att förvänta att förbundskapten Janne Andersson som vanligt kommer att ställa upp med en 4-4-2 uppställning där Zlatan och Alexander Isak känns som det troliga startalternativet och där Marcus Berg, Robin Quaison eller Jordan Larsson kan få agera inhoppare. Tar Kulusevski, Svanberg och Karlsson en plats i den utökade truppen så kommer troligtvis denna trio att konkurrera om en plats på det svenska mittfältet i första hand.

Även om Sverige på traditionellt vis spelar med uppställning av 4-4-2 så hade det onekligen varit roligt att se Janne Andersson släppa på tyglarna och våga spela 3-4-3, det vill säga med 3 forwards från start då Sverige utan tvekan kommer att ha offensiven för detta. 18 maj så spikas för övrigt den svenska EM-truppen.

Ett jämnt mästerskap att förvänta

Belgien, England och Frankrike hör till huvudfavoriterna hos de flesta av spelbolagen men där även lag som Spanien, Tyskland och Nederländerna tippas bland favoriterna.

De regerande Europamästarna från 2016, Portugal, ger idag runt cirka 13,00 i odds beroende på vilket spelbolag man vänder sig till och silvermedaljörerna från VM 2018, Kroatien, ger cirka 25,00 i odds. Våra blågula hjältar betalar runt cirka 100,00 i odds och ska, om alla spelare i den svenska startelvan kan pricka formen, ses som ett lag som verkligen har kapacitet för att kunna överraska i turneringen.

.

Texten är en annons från Betting.se