Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Acast

Innehåll som berör – därför bör podd stå i centrum för din branded content-strategi

Vi befinner oss i en tid där poddar regelbundet är i de flestas öron. Ljudberättelser och konversationer i olika former spelar en allt större roll i våra liv. Sofia Hellsten är Creative Director på podcastbolaget Acast – här berättar hon mer om varför just poddar bör spela en central roll i varumärkens branded content-strategi.

Publicerad: 15 april 2021, 10:13


Det populära ljudformatet podd har blivit allt vanligare i våra lurar. Det intima mediet är idag en naturlig del av vår vardag, vilket också presenterar växande möjligheter för varumärken att göra sig hörda och få tid med lyssnaren i en brusfri miljö. Detta är något Acast tydligt ser att fler och fler varumärken upptäcker – under 2020 ökade annonsinvesteringar på plattformen med hela 64 procent.

– Under de senaste månaderna har jag reflekterat kring de konversationer jag har med vänner och bekanta, och hur de många gånger tar avstamp i något någon ”hört”. I en podd. Jag märker hur jag och min kille ofta diskuterar innehållet i ett poddavsnitt någon skickat till den andre under dagen. Min syster delar flitigt med sig av intressanta poddtips i vår famlijechatt och mamma hyllar hur hon kan beta av lite podd samtidigt som hon tar hand om trädgården eller tränar. En bra berättelse engagerar! 

Detta beteende är inte unikt för just Sofias sociala cirkel. 2,3 miljoner svenskar lyssnar på podd varje vecka, vilket motsvarar närmare en tredjedel av befolkningen som regelbundet söker nyheter, information, underhållning, spänning, reflektion i hörlurarna. 

Mer tid med lyssnare och för kreativitet

Genom Acast Marketplace som är världens största marknadsplats för podcastannonsering, kan varumärken, stora som små, nå miljontals hängivna lyssnare i form av sponsorskap ihop med podcastkreatörer, ljudannonser samt branded content – som kan planeras direkt, programmatiskt eller genom Acasts virtuella handelsplats. Historiskt sett har majoriteten av de svenska investeringarna gjorts i sponsorskap, där podd-kreatören med sina egna ord berättar om en produkt eller varumärke i 60-90 sekunder.

– Men möjligheterna för varumärken att samarbeta med podd-kreatörer är betydligt större än så, om man gläntar på dörren till branded content – ljudinnehåll i längre format. Och intresset hos varumärken att spendera längre tid med lyssnaren har ökat, investeringar i branded content för Acast i Sverige ökade med hela 330 procent mellan 2019 och 2020, säger Sofia Hellsten. 

Samarbeta med trovärdiga röster

Sofia menar att som varumärke finns det två sätt att ta sig an branded content, det ena är att skapa sin alldeles egna podd, Now TV’s Plot Twist, Halebops Studio Halebop och Ford’s Dare To Create är några bra exempel som Acast har arbetat med. Du som varumärke skapar då ditt eget innehåll, startar ditt eget podcast-flöde och bygger upp din egen lyssnarbas. Att starta en egen podd kan vara helt rätt för ett varumärke, men det krävs resurser och tid för att lyssnare ska hitta dit. Ibland kan det därför vara mer effektivt att samarbeta med en redan befintlig och etablerad podd för att skapa innehåll. 

– På Acast arbetar vi med poddar tusentals poddar som har byggt upp sitt community under flera års tid och har en trogen lyssnarskara som dedikerat trycker på play varje vecka. Denna etablerade och trovärdiga röst med relation till lyssnarna är något som du som varumärke kan ta del av. Ta fram allt ifrån ett kortare mini-avsnitt till en fullängds episod, eller varför inte en en serie avsnitt inom ramen för en podd?

Tre lyckade branded content-kampanjer från Acast

1. Ett varumärke som verkligen tagit tillvara på den unika lyssnarrelationen är dejtingtjänsten Match. Acast, med byrån Bizkit Havas, och poddarna Det Skaver och Måndagsvibe utformade en miniserie i 3 säsonger om onlinedating – med Match som avsändare. Där svarar de på lyssnarfrågor, diskuterar do’s and donts kring online-dating och kommer med personliga tips i specialavsnitt såsom Det Skaver Dejtar - flirting do’s and dont’s och Fredagsvibe på dejt: från 0 till dejt. Allt detta till lyssnarnas förtjusning, där genomsnittlig LTR* för dessa avsnitt är 96 procent och Match har fått totalt 64 000 timmars lyssning på detta innehåll. Tänkbarheten för varumärket ökade med närmare 200 procent hos lyssnare jämfört med icke-lyssnare för båda poddarna.

2. Även Systembolaget har i samband med lanseringen av sin app “Måttfull” vänt sig till branded episodes för att på ett underhållande och lärorikt sätt reda ut varför vi har så svårt att vara just måttfulla. Den populära podden Dumma Människor med Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö producerade ett specialavsnitt om Varför är det så svårt att tänka på morgondagen när man är på fest? vilket redan attraherat hela 22 000 lyssningar, där Systembolagets budskap fått 100 procent share of voice. 

3. Ett annat lyckat samarbete var mellan Amnesty International Sverige och podden Brita & Parisa med avsnittet Amnesty-Special med Amat Levin: Skriv för Frihet och rätten att protestera där Parisa bjuder in journalisten och författaren Amat Levin för att belysa kampanjen ”Skriv för frihet”, med temat ”Rätten att fredligt protestera”. De diskuterar individfall från Black Lives Matter, reder ut typiska sägningar eller myter om protester och berättar om olika historiska och samtida exempel för perspektiv och inspiration.

Som varumärke är branded content i samarbete med en podd en unik möjlighet att nå ut med sitt budskap; intimt, brusfritt och där lyssnaren själv har valt att konsumera innehållet. Det finns alla möjligheter att på ett relevant och kreativt sätt nå ut till en målgrupp som är djupt engagerade –  genomsnittlig LTR på branded episodes inom Acasts nätverk ligger på hela 90 procent. Alla uppskattar en bra berättelse, särskilt när den berättas av någon vi redan har en relation till. 

*Genomsnittlig LTR (Listen Through Rate) - En nyckelmått som används för att bedöma hur engagerande innehåll är; vilken retention vi ser från dem som lyssnar mellan 25% -75%-markeringarna i avsnittet. 

Vill du veta mer om hur ditt varumärke kan jobba med branded content i poddar? Kontakta Sofia på sofia.hellsten@acast.com. 

Texten är en annons från Acast