Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från uret.se

Investera i klockor - Är det en bra investering?

Ni har väl inte missat trenden om att köpa och sälja klockor? Trots att detta är en investeringsform som rätt många hållit på med under ett par år är investeringar i klockor något som väldigt många fortfarande håller på med - det framförallt för att rätt klockköp kan generera bra med vinst. Samtidigt finns det, som med alla andra investeringar, en viss risk för att den klocka man köpt inte ökar lika mycket i värde som man hade tänkt.

Publicerad: 26 maj 2021, 14:14


Något som däremot är säkert är att vissa klockmodeller, och även vissa märken överlag, är betydligt säkrare när det kommer till att göra bra investeringar. För dig som funderat över att investera i klockor och vill få lite tips om olika alternativ som är så kallade ”säkra kort” kan denna artikel komma till stor nytta. 

Investeringar både på gott och ont 

Innan du ger dig in i klockvärlden och bestämmer dig för att ett klockköp är något du vill satsa på vill vi bara poängtera lite extra att ett klockköp inte nödvändigtvis alltid behöver betyda att du tjänar pengar vid försäljning. Utan för att du ska göra en bra investering krävs det att även gör ett bra klockköp, något som inte alltid är helt lätt. 

För så är det ju, att bara för att en viss modell eller klockor från ett visst varumärke har gått upp mycket i pris under en period så betyder det inte att denna trend alltid kommer se ut så. Det kan med andra ord liknas med exempelvis aktier. Ibland går det upp, och ibland går det ner. 

Vissa klockor många gånger en säker investering

Men samtidigt så är det så att klockor många gånger innebär en väldigt säker investering, det vill säga om man väljer rätt modeller. Det är helt enkelt ett faktum. Inom klockvärlden och då man ska göra investeringar i klockor finns det vissa klassiker som i princip aldrig går ur tiden. Sen kan det då och då svänga lite och ske förändringar när det kommer till vilka modeller som är populärast, hur trenderna ser ut och vad som medför det bästa köpet investeringsmässigt. Däremot sägs det att klockor är en tidlös investering som kan generera stora fördelar även efter flera år, det framförallt samlarklockor.

Populära klockor att investera i 

Vad menas egentligen med tidlösa klassiker om man ser till klockvärldens stora favoriter? Jo, med tidlösa klassiker menar man klockor som i princip alltid kommer vara eftertraktade och som därmed även kan innebära bra investeringar. Några sådana klassiska varumärken är Omega, Rolex och Tudor. 

Omega

Det krävs inte att man är en klocknörd för att man ska vara medveten om att Omega är ett av de mest välkända, omtalade och exklusiva klockmärkena på marknaden. Två riktiga klassiker bland Omegas sortiment är deras Seamaster och Speedmaster – de båda två är ”legendariska ikoner” då de varit med under flertalet stordåd. 

Beroende på av vilken anledning just du vill köpa en lite mer exklusiv klocka kan frågan om vilka två av dessa modeller som är bäst variera. Dock skulle vi säga att om du vill köpa dem för att göra en investering så har de båda olika fördelar. Speedmaster är väl den något ”enklare” modellen, medan seamaster är en riktig tuffing. De båda är dock omtalade. 

Rolex 

En annan riktig klassiker inom klockvärlden, som många gånger också är ett förstahandsval då man vill köpa en klocka för att göra en bra affär, är just Rolex. Framförallt är deras olika varianter av modellen Datejust mycket populära. 

Där finns det en uppsjö av olika alternativ att välja bland, vilket innebär att alla kan hitta en favorit både investeringsmässigt och designmässigt. Dock har priserna på klockor gått upp så pass mycket under de senaste åren, något som i sin tur har gjort att en sådan ”lättillgänglig” klockmodell kanske inte riktigt är lika stark under kommande år.

Är du en riktig klocknörd och vill vara säker på att göra en bra affär kan istället Rolex sportklockor vara att föredra. Det du dock måste komma ihåg då är att det kan vara otroligt svårt att få tag i just Rolex olika sportmodeller. Vill du inte vänta i flera år på att ens få möjligheten att köpa en Rolex som kan innebära en bra vinst är Datejust alltså bättre. 

Tudor

Till skillnad från Rolex och Omega är Tudor ett klockmärke som inte är lika välkänt, det åtminstone inte bland dem som kanske inte är helt insatta i branschen. Däremot är Tudor, precis som de två andra märkena, ett mycket exklusivt sådant. 

Även här kan du hitta klockmodeller som är mycket eftertraktade och som därmed går stadigt uppåt i pris. Tycker du att Tudor känns något roligare att både investera i och bära runt armen är framförallt deras modell Tudor Black Bay en klassiker som kan innebära ett säkert kort. 

Hur investera i klockor på bästa sätt?

Om du nu hade hoppats på att vi skulle ge dig en komplett guidning i hur du går tillväga för att göra den bästa klockaffären varje gång du planerat att köpa en klocka så måste vi dessvärre meddela dig om att vi inte riktigt kan det. Däremot kan vi tipsa dig om hur du kan gå tillväga för att öka dina chanser om att ditt klockköp genererar i en bra affär. 

Var, hur och av vem klockan köps kan vara avgörande 

En av de viktigaste sakerna att tänka på då du ska investera i en klocka, som sen förhoppningsvis kan ge dig en vinst, är att klockans ursprung spelar rätt stor roll. Med ursprung menar vi dock inte bara av vem du köper klockan och hur klockans skick är, utan med ursprung menar vi även hur och var du köper klockan. 

Uret kan öka dina chanser om att göra en bra affär 

Något som kan öka dina chanser om att göra en bra affär är om du gör ditt köp via Uret.se. Uret är en professionell onlinebutik och återförsäljare av designer- och märkesklockor. I och med att de samarbetar med Qliro, ett av Sveriges största och tryggaste alternativ av betalningslösningar online, kan du via Uret göra både en trygg och bra affär. 

Uret erbjuder dig att köpa exklusiva klockor från omtalade märken till mycket bra priser. Oavsett om du vill köpa nytt eller begagnat, sälja en klocka direkt eller hitta en passande intressent kan Uret hjälpa dig. 

Många fördelar för dig som klockägare 

När du gör en affär hos dem kan du välja att betala med en räntefri delbetalning – väljer du att köpa en klocka behöver du inte betala hela summan direkt, utan kan istället dra ut på det tills det att du själv ska sälja den och med största sannolikhet gör en vinst. Det då utan räntor. 

Säljer du en klocka via Uret kan du välja att få din betalning direkt, eller så kan du välja att byta in din klocka mot en annan klocka för samma värde. På så sätt kan du investera ditt värde igen utan att du behöver vänta på att din investering ska bli färdig. Det i kombination med trygg hantering och bra priser gör att du som klockägare får många fördelar!

uret.se

Texten är en annons från uret.se