Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Finanso

Investera själv eller låta någon annan sköta jobbet?

Det har blivit alltmer vanligt att investerare använder sig av så kallade robotrådgivare för att bygga och hantera sin investeringsportfölj. Dessa avancerade programvaror använder sig av datoralgoritmer för att köpa och sälja värdetillgångar när tillfället är bäst.

Publicerad: 26 april 2021, 12:21


Med en digital investerare som sköter jobbet åt dig behöver du längre inte göra mycket mer än att bestämma vad du vill diversifiera din investeringsportfölj med. Men hur bra är dessa robotrådgivare, eller fondrobotar som det även kallas för, egentligen? Borde inte alla använda sig av en om de är felfria? Om du tvekar på dess pålitlighet, eller helt enkelt vill lära dig mer om detta investeringsfenomen föreslår vi att du läser vidare!

Fondrobot/robotrådgivare - definition

Fondrobotar, robotrådgivare eller investeringsrobotar som vi gillar att kalla det för, är inte alls så komplexa som det låter. Det är ingen robot som du behöver programmera själv eller underhålla. I själva verket är det en extremt välutvecklad programvara som hjälper dig att hantera dina investeringar. De hjälper sina “ägare” att jämföra och hantera olika värdetillgångar. Några, mer avancerade investeringsportföljer köper och säljer olika värdetillgångar baserade på börsens utveckling. 

Gentemot mänskliga investeringsrådgivare är robotrådgivare tillgängliga dygnet runt. Du behöver bara vara uppkopplad till ett internet. Med dessa högteknologiska verktyg kan investeraren luta sig tillbaka och låta roboten investera utefter börsens svängningar. De analyserar ens ekonomi och utefter detta hanterar de ens investeringsportfölj på bästa möjliga sätt.

Populärast inom kryptovaluta-världen

Investeringsrobotar är egentligen inget nytt. De har funnits i ett par år redan, men är framförallt populära inom världen för kryptovalutor. Det är framförallt kryptorobotar, som Bitcoin Prime, som används flitigt i den digitala världen. Med kryptorobotar som bitcoin prime kan investerare mycket enklare få köpt och sålt rätt på marknaden för kryptovalutor. De köper och säljer kryptovalutor som bitcoin utifrån AI för att skapa avkastning för deras användare. Naturligtvis kan kryptoroboten göra felaktiga köp/försäljningar, precis som en mänsklig rådgivare kan.

Så... investera själv eller ta hjälp av en investerarrobot?

Vår frågeställning var huruvida man ska investera själv eller ta hjälp av en investerarrobot. Detta beror på ett par olika ting. Har du tid och energi att investera själv är detta givetvis att föredra. Detta då det är betydligt enklare att beskylla sig själv om man råkar göra en felaktig analys och därmed förlora pengar. Vågar du chansa kan det dock visa sig vara lönsamt att använda en investeringsrobot för att bättre hantera sin investeringsportfölj. 

Var beredd på att robotrådgivaren kan göra felaktiga analyser och leda till att du faktiskt förlorar pengar. Här är det viktigt att aldrig investera mer pengar än du faktiskt har råd att förlora. Det är en smaksak om du ska investera med hjälp av en investeringsrobot eller göra det själv - men det är alltid värt att testa!

finanso.se

Texten är en annons från Finanso