Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från SparFönster

Kallt i lägenheten? Så löser du problemet

Det är inte slut på vintern ännu. Det vet vi ju alla. Vintern i Sverige sträcker sig från november till april. Minst. Men samtidigt så hoppas man ju och drömmer om sommaren och förbereder allt man ska göra när solen äntligen förbarmar sig över oss och vi möter den med kärlekens hos ett försummat barn.

Publicerad: 11 december 2020, 09:56


Speciellt inomhus kan man märka vintern. Det är inte bara mörkret som smyger sig på snabbt och kräver mer belysning än vanligt, det är också vinden som tar sig in genom springor i väggar och fönster. Under dörrkarmar och över trösklar smyger små isande brisar in i de uppvärmda rummen. “Du ska inte elda för kråkorna” säger den äldre generationen som fortfarande själva höll värmen igång med kamin och vedträ. De visste hur onödigt det var att slösa krafter på att låta de smarta fåglarna utnyttja värmen som smet upp från skorstenen, om inte människorna först utnyttjat den maximalt.

Det är ju inte mindre sant i dag. Du ska visserligen inte hugga ved med egna krafter men du ska betala elräkningen. Och den kan ju bli ganska saftig. Och om du vill minska på din elkostnad så ska du också komma ihåg att dra ut sladdar när laddaren, mikrovågsugnen eller liknande inte används. Även om man inte tänker på det står de då faktiskt och drar el hela tiden annars. 

Men förutom att det kostar i elektricitet så kan det vara en bra idé att veta att det faktiskt finns några enkla knep att få värmen att stanna i ditt hem under de kalla månaderna.

Var läcker värmen ut?

Det första du ska göra är att undersöka varför det är kallt. Ett vanligt problem är faktiskt att elementet blockerats av möbler eller gardiner och därför inte kan sprida sin värme optimalt. Kontrollera speciellt så att inte gardinen hänger framför termostaten och vilseleder den till att tro att värmen är högre i rummet än vad den är.

Drar det under dörrar så kan mattor på golvet hjälpa till för att få upp värmen vintertid. En badrumsmatta kan också vara skön under de kallare månaderna. Även i sovrummet kan det hjälp till att stå upp på morgonen om det finns en varm tjock matta att sätta ner fötterna på. Drar det från fönstret?

Det är inte alltid temperaturen i rummet som är problemet. Ibland är det att det drar in från fönstren. Om du bor i ett äldre hus så kan det vara så att det ventileras med så kallat självdrag, och att kall luft kommer in i rummet via en fönster-ventil. det betyder att det hela tiden kommer in kall luft utifrån från en fönster-ventil. Du kan dock inte göra det varmare genom att stänga dem eller blockera med tyg, det kan nämligen störa ut hela ventilations- och värmesystemet och förstöra din inomhusmiljö.

Se istället över tätningslister runt fönster och dörrar. Om det är ett större problem så kan du hitta fönster på nätet till ett billigare pris. Att hänga upp tjocka gardiner kan vara ett första steg innan du investerar i att täta alla lister. Och ta på varma strumpor eller inneskor. Härkan du hitta fler goda tips och du kan förstås även köpa in värmefläktar och extra element, men det ska du bara göra i värsta nödfall, eftersom det direkt ses på elräkningen.

.

Texten är en annons från SparFönster