Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från biblioteket.online

Ljudbok är inte samma sak som talbok

Ljudboken är en skapelse som uppkom efter talboken, som är avsedd för personer smed exempelvis synnedsättning, rörelsehinder, utvecklingsstörning med mera. Talboken produceras enligt paragraf 17 i upphovsrättslagen och med det menas att du som vill producera en talbok inte behöver tillstånd från upphovsinnehavaren. Lån av talböcker görs på biblioteken och den maximala lånetiden är sex månader. En talbok får inte delas ut till vänner och bekanta, utan den är avsedd för enskilt bruk. Däremot är ljudböckerna inriktade på vinst och får läsas och lånas av vem som helst.

Publicerad: 6 April 2021, 10:14


Ljudbokens historia

Boken Lagens långa näsa (1986) var den första kommersiella ljudboken som kom ut, skriven och uppläst av Hans Alfredsson. Efter den kom den stora lanseringen av ljudböcker kring millenniumskiftet. Streaming av musik, film med mera hade då kommit en bra bit på vägen och det var populärt att lyssna på musik i en kassettbandspelare, senare kom den lilla, smidiga Cd-spelaren där du laddade ner musik genom MP-3 filer, och du kunde ha den i fickan på promenader eller joggingturer. 

Lyssna på böcker genom en ljudbok

När internet blev ett begrepp och de flesta fick tillgång till datorer under 1990-talet, blev musikstreaming ännu mer vanligt. Många fick hyra datorer på sina jobb genom förmånspriser och snart var datorn vanlig i de flesta hem. Efter musiktjänsterna började författare och skådespelare läsa in böcker, och på den vägen är det. Det finns många fördelar att lyssna på en bok istället för att läsa, en orsak kan vara att du suttit vid en dator hela dagen. När du kommer hem kanske ingen ork finns kvar i ögonen för att läsa en fysisk bok. Du kan precis som när du en gång hade din lilla Cd-spelare både promenera och jogga med hörlurar i öronen, som är kopplad till mobilen, den har du ju ändå alltid med dig.

Ordet ljudbok härstammar från engelskan audio book och ibland sägs det hörbor som kommer från tyskans Hörbuch. Det är dock viktigt att komma ihåg att en ljudbok inte är detsamma som en talbok. 

Sveriges ljudbokstjänster

På biblioteken kan du låna <a href="https://biblioteket.online/">svenska ljudböcker gratis</a>, utbudet är inte lika stort men varierar från stad till stad. Är du ingen storlyssnare och inte heller den som vill lyssna på de nyaste böckerna direkt passar biblioteket bra. Du kan även ladda ner deras app Bilbo och beställa ljudböcker hemifrån. Storytel är den äldsta och största ljudboktjänsten Sverige har, den grundades 2005, då med namnet Bokilur, men 2007 ändrades namnet till Storytel. I dag finns det massor med ljudboktjänster som har prenumeranter på sina böcker. De brukar erbjuda några veckors gratislyssning, då du kan prova dig fram till den tjänst som passar dig bäst. Pendlar du till jobbet med bil, är en ljudbok perfekt att lyssna på, du kan då hinna med många böcker på ett år. 

Andra orsaker till ljudböcker istället för en fysisk bok

Många yngre vill inte längre ha ett hem fullt med böcker som samlar damm och tar upp plats. Har du barn behöver de troligtvis den platsen till sina leksaker istället. De finns många som har dammallergi och inte orkar damma av sina böcker, och det har blivit mer vanligt att sälja sina böcker på nätet eller skänka bort dem. Prenumererar du på en ljudbokstjänst har du alla böcker samlade på ett och samma ställe, du kan när du vill lägga till nya böcker i din bokhylla och detta utan att det tar upp plats hemma.

.

Texten är en annons från biblioteket.online