Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Scandilån

Marknaden för refinansiering växer 2020

Den svenska lånemarknaden har förändrats i grunden det senaste decenniet. Utvecklingen avstannar inte utan fortsätter i accelererande takt. Nya banker och kreditmarknadsinstitut etablerar sig hela tiden. För att konkurrera krävs det nya idéer och nya tjänster. Det innebär att du som låntagare får ett större utbud och även bättre villkor.

Publicerad: 11 December 2020, 10:09


Refinansiering är boten mot dyra lån och krediter

Refinansiering är en typ av lån som blir allt populärare. Alltså lån med vars hjälp du kan sänka kostnaderna för dina befintliga lån och krediter. Kärt barn har många namn och refinansiering kan kallas för bland annat omstartslån, nystartslån, skuldfinansiering eller samlingslån. Så väl privatpersoner som stora företag kan ha glädje av att refinansiera sina befintliga lån. Tanken är att du som har dyra lån och krediter ska kunna betala tillbaka dem med ett nytt lån som har bättre ränta. Du kan omfinansiera allt från bolån, till stora företagslån och dina sms lån.

Även privatpersoner med betalningsanmärkningar kan få samlingslån. Flera svenska långivare har specialiserat sig på just den målgruppen. Där handlar det inte bara om att sänka hushållens räntekostnader och om att skapa ordning och reda i ekonomin. Det är inte ovanligt att en familj tillsammans har ett dussin snabblån och avbetalningar på lika många kreditköp. Det är naturligtvis väldigt praktiskt att byta ut alla dessa mot ett enda lån genom refinansiering.

Det har man i teorin kunnat göra även tidigare genom att ta ett större privatlån och helt enkelt använda det till att lösa sina övriga skulder. Refinansiering i form av samlingslån är lättare att få i ett läge där man har många förfrågningar, skulder och kanske betalningsanmärkningar. Alltså när man har svårt att få ett lån på grund av dåligt kreditbetyg. Vid refinansiering får man också en ny chans att välja återbetalningstid, så att den passar utifrån de ekonomiska förutsättningarna man har just nu.

Hur påverkas de befintliga aktörerna?

Det är inte bara nya långivare som erbjuder refinansiering utan det har skett en snabb anpassning bland alla som vill vara med i matchen. Du kan alltså få samlingslån hos banker som tidigare inte erbjudit det. Tillväxten sker alltså på bred front. Det innebär att såväl företagskunder som privatpersoner kan be om refinansiering hos sin befintliga långivare istället för att se sig om efter en ny.

Att ansöka om refinansiering hos den aktör där man redan har ett eller flera lån är det enklaste alternativet. Om du istället är mån om att få ett så förmånligt lån som möjligt kan en låneförmedlare vara till stor hjälp. Låneförmedling är en annan tjänst inom finansiering som går framåt just nu. Den stora fördelen med att anlita en låneförmedlare är att det inte tas en kreditupplysning för varje lån du begär in uppgifter om. Det är dessutom tidsbesparande att använda en förmedlingstjänst. 

App-baserade banker tar en allt större del av marknaden

Ett område där det händer mycket nu är app-baserade banker, så kallade neobanker, med egna kreditkort och avancerade tjänster du kan sköta med mobilen.

App-baserade banker har inga fysiska bankkontor och har därför lägre omkostnader än traditionella banker. Tack vare det kan de sänka sina marginaler på till exempel kreditkort och erbjuda sparkonton med bra ränta och många gratistjänster. 2020 kan du ha hela banken i din mobil!

.

Texten är en annons från Scandilån