Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Sparapengar.se

Ränta på ränta och passiva inkomster

Genom att spara och återinvestera både vinster och utdelningar drar du nytta av ränta på ränta effekten. Ett passivt sparande är enklare än du tror och en aktieportfölj som arbetar för dig är en av de få riktigt passiva inkomsterna som går att skapa.

Publicerad: 14 januari 2021, 09:40


Sparande till barnen

En förälder kan vara smart och börja investera på ett sparkonto åt sina barn. Räntan, även om den är låg, läggs till kapitalet som växer för varje år som går. På lång sikt blir även små summor till stora belopp. Sparkontot kan man självklart fylla på lite extra med exempelvis presenter på födelsedagar och liknande. 

Om man vill göra barnen en ännu större tjänst kan man välja bort sparkontot och satsa på en aktieportfölj istället. På så lång sikt som 15 till 20 år är det i många fall klokt att välja stabila bolag som har en hög direktavkastning. Det innebär att förutom själva börskursens utveckling kommer bolagen dela ut vinster när de går bra. För att fördjupa sig mer i ämnet kan man läsa mer på Sparapengar.se.

Äga fastigheter eller aktier?

Många som pratar om att leva på passiva inkomster tittar på fastigheter som tillgångsslag. Det sägs ofta att den som äger ett par hyreshus går en säker framtid till mötes. Fördelarna med hyreshusen är givetvis att de har ett högt belåningsvärde. Med fem miljoner i eget kapital kan du idag köpa fastigheter för cirka 10-15 miljoner. En direktavkastning på 5% ger cirka 500-750.000 kr per år i hyresintäkter. Motsvarande aktieportfölj skulle enbart ge någonstans runt 250.000 kr, kanske lite mindre till och med.

Nackdelen med fastigheter

Den som äger ett helt fastighetsbolag med hundratals enheter och ett team av fastighetsskötare och ekonomer kan troligen åtnjuta vinsterna från en passiv portfölj. För den som äger ett par småhus är inkomsterna långt från passiva. Ska du få en tillräckligt god direktavkastning behöver du köpa fastigheter i små orter. Det innebär att du står med vakansrisk. För ett kapital på ett fåtal miljoner blir vakansrisken hög per hushåll. Du har inte råd med en fastighetsskötare och måste därmed byta lås, tömma soppor och småprata med hyresgäster helt själv. Kanske blir det inte så mycket jobb men du får räkna med något nytt varje dag och att du därmed aldrig är helt ledig. Ett år måste du byta alla fönster eller kök på husen och går därmed utan lön i 10 månader. Den som äger små hyresfastigheter får jobba en hel del för intäkterna, det är sanningen.

Äga aktier

För att leva på aktier behöver du spara pengar, mycket pengar. Det räcker sällan med de där fem miljonerna som många känner är möjligt att spara ihop över en livstid. Troligen behöver du tio till tjugo miljoner för att kunna leva ostört på utdelningarna. Men, när du väll nått upp till den nivån har du en passiv inkomst på riktigt. Det är skillnaden.

Så lyckas du - Återinvestera avkastningen 

Återinvestera alltid din avkastning i nya aktier på börsen. På det sättet får du en hävstång med ränta på ränta effekten. Det enda sättet att lyckas nå en förmögenhet att leva på. Räntan du får första året ger dig ännu mer ränta andra året. Tredje året blir räntan ännu lite större och så vidare. Det eleganta med att spara långsiktigt är att du kommer att lyckas. Så länge som du inte ger upp och tar ut pengar för att resa jorden runt eller köpa en ny fin bil, så kommer du att lyckas. 

sparapengar.se

Texten är en annons från Sparapengar.se