Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från gardenhome.se

Rödcederolja motkämpar ohyran

I våra hem rör det sig en hel del ohyra som vi både ser och inte ser. Pälsängrar, silverfiskar och mal är bara några exempel på kryp vi inte vill ha i våra hem.

Publicerad: 2 Mars 2021, 14:26


Ta död på ohyran med rödcederolja

När ohyran väl tagit sig in kan den vara svår att bli av med - men inte omöjlig. Ett hjälpmedel är Rödcederolja vilket är både miljövänligt och fritt från kemikalier. Doften är avskyvärd för ohyran men för oss människor har den en behaglig doft av trä och den är så pass dämpad att den inte tar över rummet.

Såhär fungerar rödcederolja

Rengör den yta som du avser att spraya oljan på, den yta som du vill skydda från ohyreangrepp. Ska du ta bort silverfiskar i badrummet rengör du först i alla skrymslen och vrår och när du sedan sprayar på oljan så fungerar den som ett skydd. Ett tips är att inte bara spraya det rum där du fått ett angrepp utan att du gör det i alla rum på en gång. Framför allt bör du spraya de rum och de platser där du spenderar mycket tid och således ger ohyra mycket att äta (hudavlagringar), till exempel runt sängar, soffor och fåtöljer.

Andra produkter

Beroende på om du behöver bli av med ohyra eller om du vill säkerställa att de inte alls tar sig in finns det olika produkter att välja på. Det finns bland annat en rad olika träprodukter som är tillverkade av rödceder och dessa avskräcker ohyran att ta sig in. Smart således att hänga i garderoben och på andra ställen där ohyran hittar gott om mat. Träprodukterna avger en svagare doft än oljan varför de är att föredra om du ska använda det i just garderober eller på andra ställen där andra material kan ta åt sig av doften.

Tänk på

Rödcederträ kan missfärga kläder, tyger och trä. Hänger du in en träprodukt i garderoben kan det därför vara bra att lägga den i en tygpåse eller liknande för att minimera risken för skada. När du använder olja ska du också vara försiktig så att den inte kommer på mattor, handdukar eller parkettgolv då den kan skapa missklädsamma fläckar.

Rödceder är dock inte farligt, varken för människor eller djur. Vill du kan du spraya barnens leksaker och de galgar som barnens kläder hänger på. Dock ska du se till att barnen inte kan få tag i själva oljan/flaskan då det är ett koncentrat som kan förorsaka rodnad på huden. Om du får olja på huden tvättar du bort det med tvål och vatten och du behöver då inte uppsöka läkare. Skulle någon råka svälja rödceder är det viktigt att ta kontakt med läkare.

En dryg produkt

Rödcederoljan är dryg och kan med fördel användas för att förnya doften på andra produkter. Dels på de träprodukter du hängt in i garderoben och dels på skoblocken. Träprodukterna i garderoben förlorar doften efter ett tag och då kan du förnya dessa genom att spraya på olja (OBS! glöm inte den skyddande tygpåsen). Skoblocken av cederträ får en fräschare doft med hjälp av oljan.

gardenhome.se

Texten är en annons från gardenhome.se