Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Gymplay

Så blir du en bättre gymnast

Gymnastik är en mycket allsidig träning där du använder många delar av kroppen. Det krävs därför en hel del för att bli en riktigt bra gymnast, till exempel rörlighet, koordination, uthållighet och styrka.

Publicerad: 8 december 2020, 14:18


Liksom för alla andra idrottare krävs även mental styrka och tålamod för att hålla uppe motivationen och drivet. Det positiva med att träna gymnastik är att det stärker kroppen på så många olika sätt. När du tränar gymnastik i gymnastiksalen eller på din Airtrack blir du hälsosammare, får bättre styrka och kondition. Det psykiska välmåendet påverkas positivt av att du är fysiskt aktiv. Gymnastiken ger dig även mycket bra koordination och förbättrad kroppsuppfattning.

Rätt inställning

Den enskilt viktigaste faktorn för att bli en bättre gymnast, och idrottare rent allmänt, är att gå in med rätt inställning. Du behöver ha stort tålamod för att lyckas med din träning. Du måste vara införstådd med att det krävs hårt arbete och slit för att nå dina mål. Det kommer inte alltid att kännas enkelt när du står där på din Airtrack, utan längs vägen kommer det att krävas mycket svett, värk och tårar. Känslor av att vilja ge upp kommer infinna sig, men det gäller då att du är tillräckligt stark för att stå emot.

Rätt träning

För att bli en riktigt bra gymnast krävs att du tränar på rätt sätt. Du bör lägga upp ett träningsprogram för att se till så att du får en balans mellan olika träningsformer. Du bör inte enbart träna gymnastik, utan även andra träningsformer såsom löpning, spinning , simning och träning på gym, som är bra sätt att få upp den styrka och kondition som krävs. För ökad rörlighet och koordination kan även lugnare träningsformer som yoga vara ett bra komplement till gymnastiken.

Tänk även på att investera i lämpliga träningskläder för dina olika aktiviteter. Att springa på hård asfalt med fel typ av skor kan ge dig skador och stora bakslag i träningen. Om du inte har egen utrustning hemma, såsom en Airtrack stor från GymPlay, är ett tips att även investera i detta så att du kan träna även i hemmet när lusten faller på. En Airtrack är ett måste i hemmet hos en gymnast. Att ha ett eget hemmagym är även det som ofta får folk att fortsätta med sin träning även i perioder då det känns motigt.

Rätt kost

Alla som tränar är medvetna om vikten av att fylla på kroppen med näring. Att äta rätt typ av kost när man tränar kan vara skillnaden mellan att bli riktigt bra och att vara en medelmåtta. Tänk därför på vad du äter. Om du är seriös med din satsning mot att bli en riktigt bra gymnast, bör du lägga upp ett kostschema över vad du äter. Det är bra för att ha koll och kontroll över vad du stoppar i dig. Genom en enkel sökning på nätet kan du få fram flera tips på hur du lägger upp ditt kostschema, så du behöver inte nödvändigtvis lägga stora summor på kostrådgivning. Ett annat tips är att äta vitaminer och olika kosttillskott. Du kan besöka ditt lokala apotek eller en träningsbutik för att få tips kring detta.

Texten är en annons från Gymplay