Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Loanscouter

Så sköter du om ditt lån på bästa sätt

Att ta ett lån är en naturlig del av våra liv. Det är i många fall nödvändigt, men i andra fall kan det vara för nöje, resor eller för att köpa en ny dator. Att ta ett lån kan också kännas väldigt komplicerat, det finns trots allt många detaljer att tänka på. Det här gör det förvirrande och risken finns att du tar med ett lån som är onödigt dyrt, eller som har fler nackdelar än fördelar.

Publicerad: 28 januari 2021, 14:08


Med ett par enkla steg kan du däremot ordna ett bra lån, och även försäkra dig om att du förstår hur ditt lån fungerar. Det är också bra att förstå vilka möjligheter du har som låntagare, framförallt om du får problem med ditt lån när du redan har tagit det.

Gör rätt från första början

Det bästa du kan göra för ett problemfritt lån, är såklart att ordna ett bra lån från första början. Det här kan du göra på flera sätt, men det smartaste är att du börjar med en bra långivare. Med en tjänst som Loanscouter kan du få en bättre inblick i de olika långivarna. Jämför lån, räntor och långivare, och välj sedan det företag som erbjuder det bästa lånet för just dig.

Det som är viktigt att tänka på är dina förutsättningar. Olika långivare erbjuder väldigt olika lån. En del företag fokuserar på mindre lån, medan andra kan erbjuda stora lån för att köpa hus, bil eller dylikt. Inte alla långivare kan alltså erbjuda ett lån som passar dina behov.

Något som du absolut måste titta på är räntan, det är det som avgör hur dyrt ditt lån kommer att bli. Många olika saker påverkar din ränta, men framförallt är det dina ekonomiska förutsättningar som avgör den. En del långivare har däremot en bättre ränta, så det är viktigt att jämföra mellan olika företag innan du tar ett beslut.

Ta inte ett lån om du inte har råd med det

Om du redan har ekonomiska problem bör du såklart undvika att ta ett lån. Risken finns att du annars får skulder, vilket drastiskt kommer att försämra din ekonomi och försvåra ditt liv. Att ta ett lån bör i dessa fall endast göras om det är absolut nödvändigt. Lån för mindre viktiga ändamål bör du alltså undvika om du har en sämre ekonomisk situation.

Betalningsanmärkningar behöver däremot inte vara ett hinder för att ta ett lån. Du får nog svårt att få ett lån på en bank, men det finns gott om låneföretag på marknaden som ger lån, även till dig som har ett par anmärkningar. Det finns däremot krav på att du har en stabil ekonomi, och du får inte ha några aktiva skulder hos kronofogden.

Om du får problem med att betala lånet

Dina ekonomiska förutsättningar kan alltid förändras efter att du har fått ett lån beviljat. Vanliga orsaker är att du förlorar jobbet eller att du får oväntade utgifter. Det kan då bli väldigt svårt att betala tillbaka ditt lån varje månad. Som tur är så finns det en del saker du kan göra om det skulle hända.

Det finns en del olika saker du kan göra, beroende på långivaren som du har valt. En del erbjuder en försäkring som du kan ta tillsammans med lånet. Den försäkringen skyddar dig om du får en försämrad ekonomi, och underlättar för dig under dessa perioder.

De allra flesta långivare erbjuder dig dock möjligheten att skjuta fram dina månadsbetalningar. Det innebär att du kan skjuta på en betalning i en månad eller två, så att du får mer tid till att ordna din ekonomi. Hur många betalningsfria månader som du får beror på långivaren, men du kan kontrollera detta innan du ansöker om ett lån.

loanscouter.com

Texten är en annons från Loanscouter