Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Bostadshub

Sammanfattning av Bostadsmarknaden 2020

2020 har varit ett väldigt speciellt år på många olika sätt, något som i grund och botten hänger ihop med det nu världskända viruset Covid-19. Innan denna pandemi och virusstorm inträffade och tog över världen från februari månad så kunde man se en rätt stabil utveckling på bostadsmarknaden, där utbudet av bostadsrätter var fortsatt högt och där försäljningssiffrorna sakta men säkert tickade uppåt. Däremot har det hänt rätt mycket sen dess, även det till följd av samhällsförändringarna och konsekvenserna av den annorlunda värld som Coronaviruset skapat.

Publicerad: 9 Augusti 2020, 15:54


Bostadsmarknaden 2020 – toppar och dalar

Beroende på under vilken period av året som man kollar på bostadsmarknaden och dess rådande läge så kommer både siffror och utveckling se väldigt annorlunda ut. I början av denna världsliga pandemi trodde man att bostadsmarknaden skulle få sig en riktig krasch i och med att allt fler tappade sina jobb och fick det svårt ekonomiskt. Man såg i alla fall inte framför sig att bostadsmarknaden skulle gå i en fortsatt stark riktning uppåt. Utöver detta så har hyresmarknaden för lediga lägenheter under året också sett en näst intill normal utveckling där folk fortfarande intresserar sig för att byta hyresbostad trots virusets framfart. 

Däremot har man sen pandemin tog sin fart i början på året fram tills nu sett en förvånansvärt positiv utveckling på just bostadsfronten. Utbudet är fortfarande generöst trots att allt fler stannar hemma och har fått det sämre ställt ekonomiskt, något som i sig också hör ihop med att intresset för nya bostäder håller i sig som vanligt.  

Försäljningarna fortgår och bubblan verkar hålla sig på en stabil nivå, det vill säga trots att resterande samhällsutveckling har satts på paus. Däremot är det inte alls bostäder och försäljningssiffror som håller i sig, utan det har även setts en del minskningar på områden som villor och hus. Skillnaderna mellan olika bostadsområden har också blivit mer påtagliga.

Så har bostadsmarknaden påverkats

Med tanke på att intresset och efterfrågan för bostäder har varierat väldigt mycket i olika städer under årets gång så är det rätt svårt att sätta en hel stämpel över hur bostadsmarknaden har sett ut 2020. Däremot går det att poängtera hur bostadsmarknaden har påverkats, inte minst vad gäller framtidstron och begäret att gardera sig. 

En kraftigt varierande faktor är just tron om bostadspriserna, där man till skillnad från tidigare år har en väldigt stark tro om att de inom en snar framtid kommer sjunka. Däremot är aktiviteten på bostadsmarknaden fortsatt hög, vilket i sig gör att priserna håller sig på liknande nivåer som tidigare.  

Trots att det under året har varit en stor del som valt att avvakta med en viss bostadsaffär, det vill säga utöver det visade intressen och aktiviteten, så verkar försäljningarna i vissa områden gå bra. Dock är det många som väljer att behålla det som de själva har, och kanske istället hyra eller hitta en mer kortsiktig lösning under en viss period.  

Sammanfattning bostadsmarknaden 2020

Kort och gott kan man säga att bostadsmarknaden 2020 har varit bättre än förväntat i förhållande till de enorma konsekvenser och oroväckande effekter som Covid-19 spridit världen över. Hur man själv valt att agera vad gäller bostäder, aktivitet på bostadsmarknaden och förändringar beror väldigt mycket på var man bor och vad man hade sen innan. Aktiviteten är fortsatt hög, men trots det är det många som förväntar sig sämre resultat på sikt! 

Läs mer här

Artikeln är producerad i samarbete med Bostadshub och ej en artikel av Resumé