Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från skadedjursbutiken.se

Stor ökning av möss 2020

Under 2020 ökade antalet möss enormt, i vissa delar av landet med så mycket som 25-30 %. Exakt vad det beror har experterna svårt att svara på men man misstänker att den milda vintern och den goda tillgången på ekollon är två orsaker.

Publicerad: 2 Mars 2021, 14:22


För en del är musen bara ett gulligt djur som de ser springa förbi någon gång ibland medan den för andra är en stor källa till bekymmer. Musen boar in sig, lämnar spillning, äter vår mat och kan i absolut värsta fall orsaka en brand.

Besväras du av möss?

Du märker när du har fått in möss i huset och du kommer förmodligen att uppfatta det som mycket besvärligt. De äter av din mat och kanske gör de också sina behov i den. De äter, bokstavligen, av ditt hus då de tuggar i sig av isoleringen och slipar ned sina tänder genom att gnaga på hårdare material såsom elkablar. Äter de på elkablarna kan de orsaka strömavbrott eller kortslutning och det i sin tur kan leda till en brand. Möss kan vara mycket besvärliga.

Hindra mössen från att komma in

När temperaturen sjunker och tillgången på mat i naturen sinar letar sig mössen till din bostad. För att förhindra att mössen alls tar sig in i ditt hus finns några tips:

  • Mata inte fåglarna nära bostaden - maten lockar ju även mössen.

  • Ta bort fallfrukt så tidigt som möjligt - också det är god mat.

  • Klipp ned gräset.

  • Städa undan runt huset, låt till exempel inte vedträn och bråte ligga runt fasaden då mössen där kan finna en ny bostad.

  • Täpp igen alla små hål - det krävs bara en sex millimeter bred springa för att musen ska kunna komma in. Får du in en penna i springan är den för bred! Det finns metallnät att köpa, säkerställ att maskvidden är högst fem millimeter och att tjockleken på tråden är minst 0,7 millimeter.

  • Flytta soptunna och kompost bort från huset och säkra dem med lock.

Skapa en, för mössen, oattraktiv inomhusmiljö

Även inomhus finns det tips för dig som inte vill få in möss:

  • Håll rent, framför allt runt skafferi och andra matförvaringsplatser, och förvara livsmedel i burkar.

  • Håll även rent på vinden och i källaren; ju mer bråte desto fler trivsamma boplatser för musen.

  • Täta öppna ytor (genomföringar), rörskarvar och dylikt. Se till att alla golvbrunnar är försedda med galler och är vattenfyllda.

  • Installera en musskrämma! Hos Skadedjursbutiken hittar du flera olika varianter och vilken du ska välja beror på hur stor yta du ska täcka. Musskrämman installeras i ett vägguttag och sänder då ut ett ultraljud vilket skrämmer bort mössen medan människan inte uppfattar ljudet alls. Ha i åtanke att ultraljud inte går genom väggar varför du behöver installera en musskrämma i varje rum.

Bli av med mössen

Om mössen redan tagit sig in krävs det lite arbete för att bli av med dem. Du får inte lägga ut musgift, det är förbjudet, men du kan lägga ut slagfällor. Det finns också elektriska musfällor vilka anses mer humana. Det finns många saker du kan testa själv men om det inte fungerar finns det många experter att ta hjälp av, både för konsultation och "handgriplig assistans".

skadedjursbutiken.se

Texten är en annons från skadedjursbutiken.se