Dela sidan:

Brå
ket på Mediemagasinet har sin upprinnelse i det andra programmet som sändes i vår. Där fanns ett inslag som handlade om att det fanns få personer med invandrarbakgrund på de svenska mediernas redaktioner. Bland annat så uttalade sig SVT:s Eva Hamilton i inslaget, både i en tv-intervju och en telefonintervju. Lina Makboul som gjorde inslaget berättar:- Jag fick redan i ett tidigt skede höra att inslaget inte bara skulle handla om Eva Hamilton av Mette Friberg (programchef SVT Väst) och Lena-Marie Nilsson (projektledare för Mediemagasinet). Senare gjorde Lina Makboul en VHS-kopia av råmaterialet för att ta hem att titta på. Denna kassett lade hon sedan på sitt skrivbord.- När jag kom till kontoret en dag var kassetten borta. Jag fick senare reda på att Mette Friberg hade tagit hem kassetten. Detta är helt obegripligt. Det är sådant som min redaktör ska göra. I det här skedet var det en lång bit kvar till det färdiga inslaget, säger Makboul.Senare blev Lina Makboul inkallad till Lena-Marie Nilsson för ett enskilt samtal om programmet.- Hon hade då gått igenom mitt grovmaterial. Hon hade skrivit fyra A4-sidor där hon talade om för mig hur jag skulle göra mitt program. I det förslaget finns inte Eva Hamilton kvar.- Detta är obehagligt. Hade Eva Hamilton jobbat på TV4 hade de applåderat mitt jobb, men nu var det istället en hög SVT-chef. Lisa Makboul kallade nu till ett möte med Mediemagasinets redaktion och programledaren Dan Josefsson. De bestämde sig för att sända programmet som det var med inslaget där Eva Hamilton intervjuades intakt.Trots att nu programmet sändes intakt så blev arbetssituationen på Mediemagasinet bedrövlig.- Det blev en fruktansvärd stämning. Det blev en utfrysning av mig från vår ledning. Det är ett under att vi fick ihop alla åtta programmen under våren, säger Lina Makboul.Efter att sista programmet sändes skulle redaktionen utvärdera programmet inför den nya säsongen som ska visas i höst.Då framförde bland annat Dan Josefsson kravet att projektledaren Lena-Marie Nilsson skulle petas från programmet. - Jag klargjorde att vi inte hade något förtroende för henne. Jag gav bland annat förslag på andra namn till Mette Friberg, säger Josefsson.Istället fick Dan Josefsson nu beskedet att han inte var önskvärd som programledare i höst.- Rent tekniskt har jag inte fått sparken, men å andra sidan såg jag det som självklart att jag och redaktionen skulle fortsätta i höst.Lena-Marie Nilsson, säger till Resumé att hon inte har hört att Dan Josefsson ska ha framfört några krav på att hon skulle bort från programmet. Hon håller nu på och rekryterar nya personer till Mediemagasinet, som ska gå med åtta nya program i höst. Hon förnekar också att SVT försökt censurerar programmet.- Nej, inte på något sett som helst. Det är ett kritiskt granskande program, säger hon.Både Dan Josefsson och Lina Makboul har svårt att se hur SVT ska kunna fortsätta göra ett mediekritiskt program i höst. - Jag har väldigt svårt att se hur det skulle gå till. SVT har nu sänt ut en kraftig signal att det inte går att granska de riktiga höjdarna hos det egna företaget, säger Josefsson.


Dela sidan: