Dela sidan:

Johan Grafström. Foto: SVT

Johan Grafström är programchef för Barn och Ungdom på SVT Syd och ansvarig utgivare för programserien Ballar av stål. Det är också han som beställt produktionen av Strix.

Är det här roligt?
– Man måste skilja på det som har hänt och det som blir i ett färdigt tv-program. Det inträffade var ett väldigt övertramp och inte alls roligt. Men Ballar av stål är i mitt tycke ett roligt tv-program. All tv som gör anspråk på at vara rolig kan uppfattas olika, om man till exempel försöker skoja om kristna, bögar, flator, nudister eller vänsterpartister.

Hur har det här påverkat ditt förtroende för Strix?
– Förtroendet för Strix är orubbat. Saken är utagerad. Det var ansvarslöst av Strix att skicka ut en reporter framför statsministern. Men det är jag som bär ansvaret för det inträffade. Det är ju i sak inte någon skillnad om  hade det varit en SVT-anställd.

Har du varit i kontakt med Strix?
– Vi pratar fortlöpande med Strix. och fortsätter som vanligt med programserien.

Har ni krävt att få förhandsgranska materialet, som ett resultat av det inträffade?
– Det vore en lögn att säga att vi inte har en tätare kontakt med Strix efter det inträffade. När något sånt här inträffar behöver man prata mycket och kolla att alla mår bra, att allt är ok.

Det finns de som menar att så här går det när SVT lägger ut produktioner.
– Det finns starka krafter inom vårt företag för att vi inte ska lägga ut produktioner. Men bara för att det står SVT på lönekuvertet innebär inte det automatiskt att man har så himla mycket bättre omdöme.

I kölvattnet på vattenattacken mot statsminister Fredrik Reinfeldt har det dykt upp en diskussion om programmet Ballar av stål är public service. Grafström tycker debatten är förenklad.
– Public Service är det som vi publicerar på Sveriges Television. Ett isolerat inslag kan aldrig vara public service.

Grafström menar att det är SVT:s totala utbud som måste bedömas.
– Det finns nu en debatt där man bedömer SVT:s utbud utifrån ett enskilt klipp. Om en amerikansk tjej ligger och juckar på en soffa i en musikvideo så finns det de som inte tycker att det är public service. Men det är helheten som ska bedömas.

När kommer Ballar av stål att visas?
– Det har vi inte gått ut med ännu.Dela sidan: