Dela sidan:

Skärmdump från Världen idag där alla artiklar i serien finns publicerade.

En lång granskning från JK är över. Resultatet, som kom igår onsdag, blev hård kritik mot hur Stockholmspolisen hanterat sina vapen.

Bakgrunden till själva granskningen var en artikelserie som tidningen Världen idag publicerade i slutet av 2005. Artiklarna var skrivna av frilansjournalisten Nuri Kino. De handlade bland annat om olaglig brottsprovokation från polisens sida och om stora brister i polisens hantering av vapen och narkotika.
Artikelserien har lett till ett flertal utredningar och förändringar i polisens organisation.

I en kommentar till Världen idag, efter gårdagens beslut, säger Göran Lambertz.
– Min övertygelse är att det har lämnats vapen till kriminella, att man inte har varit så noga med det, utan har menat att det har tjänat sitt syfte att ibland låta kriminella komma över vapen som polisen tidigare omhändertagit. Det är absolut min bild att det var så det gick till.

I slutet av juni publicerade även chefs-JO Mats Melin resultatet av en utredning som inletts efter artiklarna i Världen idag. Han gav då skarp kritik mot hur polisen skött sin informatörsverksamhet.Dela sidan: