Dela sidan:

Kerstin Holm, glad över Guldkrattan. Foto: Andreas Elgstrand.

Motiveringen lyder:
"I den politiska journalistiken finns en förtjusning i att prata, analysera och förklara hur man tror att det är. Kerstin Holm ägnar sig i stället åt att leverera nyheter. Och hon gör det med en gedigen erfarenhet, kunnigt och påläst och ställer alltid de rätta frågorna. För oss som tittar betyder det att vi får svar i stället för spekulationer.

Kerstin Holm, Rapport, SVT är en journalistisk slitvarg. Hon tar aldrig till de stora gesterna, men levererar alltid. Dessutom har hon den befriande egenskapen att innehållet i inslaget är viktigare än att reportern syns i bild."

Nu har du hört motiveringen. Hur känns det att få det här priset?
– Jisses. Det känns fullständigt fantastiskt att efter så många år av vrålslit få det här priset.
 
Vad är ditt framgångsrecept?
– Under utbildningen var jag sommarvikarie på Bohuslänningen och kom tillbaka till redaktionen med beskedet att jag inte fick fram nyheten. Svaret från chefen blev: ”Men ring då hundra samtal till”. Och det är det gnetet som behövs. Det har jag haft med mig i ryggraden sedan dess.

Hur ska ett bra journalistiskt arbete göras tycker du?
– Man måste hänga med och man måste vara extremt nyfiken. Man ska också ha en jäkla energi. Och aldrig ge upp. Jobba ända in i sändningen. Never give up!
 
Hur länge har du varit journalist?
– I 28 år. Jag har varit på SVT sedan jag gick ut från journalisthögskolan 1982.
 
Vad är det som är roligast med att vara reporter?
– Det är jakten på att fånga nyheten och få ut den. Helst först.

– Jag vill verkligen slå ett slag för det här med att vara fältreporter. Det är när man ger sig ut från redaktionen, ut i verkligheten och möter människor som man får nya idéer. Du kan aldrig läsa dig till rapporteringen om stora händelser. Du måste vara där och fånga stämningen och lyssna till
vad som sägs.
 
Vilka av dina jobb har varit roligast?

– Jag har haft förmånen att få täcka många stora händelser. Jag blev uppringd mitt in natten när Olof Palme mördades och var först med att rapportera från mordplatsen den natten. Jag var också först med att rapportera från Rosenbad om att Anna Lindh gått bort. Stora nyhetshändelser blir nästan som ett knark. Men det gäller också att hugga tag i efterspelet på stora nyheter.
 
Vad är din drivkraft i jobbet?
– Att hitta svaret. Någon kan alltid svara på hur det verkligen ligger till.
Det gäller att hitta det svaret
 
Vem vill du nominera till nästa år?
– Ekots Inger Arenander. Hon är alltid på plats på fältet och hon intervjuar med en kirurgisk precision och alltid i en behagligt lågmäld ton.
 
Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att få vara frisk så att jag kan få jobba med samma energi och köra på i samma tempo fram till pensionen. Jag har nämligen ingen broms utan bara en gas.

Fakta/ Guldkrattan och tidigare vinnare

Guldkrattan instiftades av Andreas Johansson på Resumés gamla redaktion på Gamla Brogatan 26 i Klarakvarteren. Se gärna priset som en rest från en svunnen tid.

Prissumman är ett skattebefriat stipendium 7 500 kronor i tjugo lappar. (Tio procent av den summa vinnaren av Bonniers Stora journalistpris fick när Guldkrattan instiftades.)

Tidigare pristagare:

2004: Tommy Schönstedt , Expressen

2005: Svante Lidén, Aftonbladet

2006: David Baas , Metro (nu Expressen)

2007: Göran Åhgren, SVT

2008: Ingvar Hedlund , Expressen

2009: Elisabet HöglundDela sidan: