Dela sidan:

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. Foto: Emil Håkansson.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth gjorde en förtalsanmälan med anledning av tidningen Dagens intervju med Nalin Pekgul.

Intervjun gjordes under valnatten och i den publicerade texten kallar hon Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ”en skicklig maktmänniska och rasist”. Dessutom går hon hårt åt SD – ”helt plötsligt har vi nazister i riksdagen” säger hon i Dagens intervju.

Enligt tidingen Riksdag & departement skriver Kent Ekeroth i sin anmälan att hennes uttalande utgör förtal mot hela sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Eftersom det rör sig om ett tryckfrihetsbrott var det inte Nalin Pekgul utan tidningen som blev anmäld.

Men JK menar i sitt utlåtande att det måste vara högt till tak när det gäller kontroversiella uttalanden. Dessutom ska hennes hårda ord ses i ljuset av stridens hetta som rådde under valnatten.

– Även om det är ett skarpt eller oförsiktigt formulerat uttalande så menar vi att en dagstidning måste ha rätten att återge det. Om samma uttalande hade fällts i ett annat sammanhang, till exempel privat, skulle det kunna bli en annan bedömning, säger Håkan Rustand byråchef vid JK, till Riksdag & departement.   Dela sidan: