Dela sidan:

Ett axplock av väderrapporteringen i kvällstidningarna den senaste tiden.

Aftonbladets och Expressens väderrapportering har nått nya galna nivåer i år. Det menar Lisa Frost på SMHI.

– Det började på allvar i somras, och nu har det blivit någon slags grej hos kvällstidningarna att hålla på så här. Vi har försökt poängtera för kvällstidningarna att det inte är rimligt att ha de här rubrikerna, men de menar att det är en kul grej. Och det har inte funnits något annat att skriva om, då har det blivit extra mycket sånt här.

Den nya trenden i kvällstidningssammanhang  är att döpa ett lågtryck efter varifrån det uppstår, exempelvis rysskyla, polska kylan, tyska skräckvädret, etc – för att få det att låta lite värre och mer exotiskt än vad det i själva verket är.

Aftonbladet tog rubriksättningen ett steg till när tidningen kallade snöfallet för ”snömonstret”.

– Jag menar, vad är ett snömonster?! Det är ju helt orealistiskt. Och skräckväder – visst det har varit kallt, men de blåser upp det något oerhört, säger Lisa Frost som menar att det som delar av Sverige drabbades av i samband med julhelgen i själva verket var ett ordinärt snöoväder.

– Faran med de här rubrikerna är ju att ingen kommer att reagera när det väl blir extremt väder. Det blir lite ”vargen kommer” över det hela.

Hur tror du att folk påverkas av denna rapportering?
– Förhoppningsvis tror jag att folk tänker ”ja, ja, det är ju Aftonbladet och Expressen…”

Vad har kvällstidningarnas väderrraportering fått för konsekvenser för er?
– Trycket på oss har blivit mycket större, men de flesta andra som ringer brukar förstå att tal om skräckväder och snömonster är kvällstidningarnas egna påhitt.

Till sist en fråga som du säkerligen fått tidigare. Du heter Frost i efternamn. Är det taget?
– Nej ha ha. Det är ett släktnamn. Ett roligt sammanträffande.Dela sidan: