Dela sidan:

truetrue2020-02-01T16:22

Jonas Bonnier lovade stort – och kan nu leverera ordentligt. Släkten har ingen anledning att klaga. Foto: Björn Elgstrand.

Det är fjärde gången som Jonas kommer med penga­säcken sedan han tog över efter proffstomten Bengt Braun, som nu mest vaktar sin egen penningpåse. År 2008 var säcken tung för unge Jonas, med rekordomsättning och rekordresultat. Men då är det tomtefar Braun som har packat påsen under högkonjunkturåret 2007.

Jonas Bonnier är inte blyg och lovade släkten att fördubbla omsättningen på fem år. Det var djärvt, fem månader före Lehmankraschen. Våren 2009 var säcken lättare, stegen tyngre och vd:arna svettigare. Vinst blev det, men räntorna på TV4-köpet hade börjat gröpa ur påsen.

I fjol var det en bedrövlig träff. Säcken var nästan tom efter ett 2009 då Bonnier AB gått med en kvarts miljard i förlust. Men blod är tjockare än julmust och Jonas är en snäll tomte, så släkten fick sin utdelning som brukar kosta kring en kvarts miljard.

I år kan däremot Jonas le bakom skägget. Han kan hala fram det tredje bästa rörelseresultatet i koncernens historia, omkring 2,2 miljarder kronor. Exakt var det landar beror på hur flinka bokföringsproffsen är när böckerna finjusteras.

Två tredjedelar kommer från affärsområdet Broadcasting & Evening Paper. TV4 lär dra in över 800 miljoner, MTV3 i Finland drygt 400 och Expressen gör en vinst kring 160 miljoner.

Affärsområdet Books, med framgångar på jättemarknaden Tyskland, kan göra en vinst uppåt 700 miljoner. Jonas egen lilla tomteverkstad, Magazines med tunga köp i USA, kan vända fjolårets förlust till en vinst på minst 150 miljoner. Entertainment, alltså film och bio, väntas tjäna uppåt en kvarts miljard.

Business Press har haft tuffa år i Öst­europa, men kan nu visa en vinst på minst 200 miljoner. Och det gamla sorge­barnet Morning Papers, där DN redan har visat fram 143 miljoner, kan skrapa ihop några tjog miljoner när tryckerier och Sydsvenskan har redovisat.

Nu har vi räknat ihop cirka 2,7 miljarder, utan att räkna med det nya affärsområdet Digital med det gemensamma säljbolaget Bink. Sedan ska en halv miljard räknas bort i form av utvecklingskostnader, koncernledning och andra gemensamma utgifter. Dra sedan bort ytterligare 400 miljoner i räntenetto och Bonniersläkten kan glädjas åt ett resultat kring 1,8 miljarder.

Jonas får nog vara släktens tomte även nästa år.Dela sidan: