Dela sidan:

Foto: Anna Klintasp.

Införandet av dalahästen går dock långsamt. Förslaget från region Dalarna, som står bakom varumärkesarbetet, måste först presenteras i landstingstyrelsens arbetsutskott. Än så länge är hästen på politisk nivå.

Landstinget Dalarna har uppskattat att det kommer att kosta 15 miljoner att införa hästen hos landstinget och göra en total omprofilering, skriver Dalarnas Tidningar.

– Sedan kan man ju fundera över hur landstinget ska göra, vi har ju ett helt annat fokus just nu där allt handlar om att få en ekonomi i balans. Just nu har vi helt andra frågor än hästen att ta tag i, säger Lena Sterner, som är informationschef hos landstinget, till Dalarnas Tidningar.

– Det är en jättestor organisation, 150 verksamheter runt om i Dalarna kommer att beröras av omprofileringen. Främst är det skyltar som ska ändras och det kommer att kosta runt 15 miljoner. Sen är det säkerligen ett lika stort belopp för kommunerna, om de också ska byta ut och ändra om, säger Lena Sterner till Resume.se

Kan man säga att det här är världens dyraste dalahäst?

– Ja, det kan man nog absolut.

Fotnot: De dyraste dalahästarna som görs i Nusnäs (där dalahästarna tillverkas) kostar i nuläget runt 10 000 kronor. Utanför Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs finns en 2,5 meter hög dalahäst. Den är inte till salu, men skulle kosta runt 100 000 kronor om den såldes. I Avesta vid riksväg 70 finns en jättestor dalahäst i betong, som Nils Olsson Hemslöjd varit med och tillverkat. Men vad den hästen kostat har Resume.se inga uppgifter om.Dela sidan: