Dela sidan:

rong>Gina Dirawi blir tillsammans med Sarah Dawn Finer och Helena Bergström Melodifestivalens programledare nästa år. Gina Dirawi sa till svt.se tidigare i dag:

– För mig är Melodifestivalen som ett slutmål. Sedan kan jag gå i ide. Jag vet inte vad jag ska göra härnäst för att kunna slå det här, jag måste försöka hitta nya mål efteråt.

Det är inte första gången Gina Dirawi har försökt ta plats på Melodifestivalens scen. Hennes karriär tog faktiskt sin början när hon sökte till Melodifestivalen som webbjoker 2009. Hon tog sig vidare­, men inte hela vägen fram. I stället ringde P4 Västernorrland upp och uppmuntrade henne att söka jobbet som mobil reporter.

Sedan var karusellen i gång: jobb på P3, SVT:s valbevakning, och slutligen hennes alldeles egna ”Ana Gina show” på SVT Play, som fick Expressens webb-tv-pris på Kristallen i fjol.

–  Allt har inte riktigt kommit in i min hjärna än. Det har gått så fort att det fortfarande bara känns som en rolig grej, säger hon.

För många över 25 år är hon fortfarande relativt okänd. Men det kan man knappast säga att hon är hos den yngre publiken. När hennes ”Ana Gina show” gjorde sin tredje säsong på SVT Play i våras hade programmet hundratusentals tittare per avsnitt. En publik uteslutande bestående av de kommersiellt eftertraktade ungdomarna.

En av förklaringarna ligger i tilltalet. En annan i att mediet passar målgruppen som hand i handske.

–  Webb-tv är det nya. Jag har inte ens en tv-apparat, och samma sak gäller för alla mina vänner. Om jag vill nå ut till den här gruppen är det på webben, säger hon.

Tv-kanalerna har varit för långsamma med att snappa upp de yngre generationernas medievanor, tycker Gina Dirawi.

–  De har börjat förstå det här nu, men det borde de har gjort för länge sedan. Många slänger bara upp skit på webben, och det är konstigt, för på nätet sprids bra klipp och får fler att bli intresserade.

I dag sorterar hennes program under humorsegmentet, även om hon säger sig ogilla termen. På längre sikt hoppas hon kunna göra saker med större fokus på politiken och samhället. Gärna i tv.

– Jag kommer inte att hålla på med nöje hela livet. Jag gillar att få folk att skratta, men inte bara clowna till allt.

Men innan karriärbytet blir det alltså Melodifestivalen, och nu under hösten sänder hon serien "The Fabulous Life of Ana Gina".

Delar av artikeln är tagen från en intervju i pappersupplagan av Resumé nr 36.