Dela sidan:

Egmont har ägt halva TV2 sedan starten av ”Norges TV4” 1991. Ägaravtalet har hembudsskyldighet, vilket ger Egmont förtur till att köpa aktierna.

I ett extra styrelsemöte i går kväll beslöt A-pressen att sälja till danskarna. Koncernen köpte för en månad sedan lokaltidningskoncernen Edda Media för nära två miljarder och behöver pengar.

Men både A-presschefen Thor Gjermund Eriksen och facken motsatte sig affären, som drevs i genom av A-pressens ägare, LO och Telenor.

Affären innebär en framgång för Bonnier AB, som gärna vill köpa in sig i TV2. Enligt Resumés källor har Egmont och Bonnier förhandlat en längre tid om affärens steg två, där Egmont säljer vidare en andel till Bonnier AB.

Priset för halva TV2 var 2,4 miljarder svenska kronor vilket ger ett värde på hela mediehuset på närmare 5 miljarder. Hur stor andel Bonnier vill köpa är oklart, men sannolikt kring 50 procent. Det skulle innebära att tungt belånade Bonnier AB behöver låna upp ytterligare 2,5 miljarder för att fortsätta förre TV4-chefen Jan Scherman plan på att skapa en stor nordisk tv-koncern.Dela sidan: