Dela sidan:

SVT:s stjärnjournalist Hannes Råstam avled i cancer i natt. Så sent som i tisdags gjorde han klart med de sista detaljerna för boken om rättsskandalen i fallet Thomas Quick. Vid sin sida hade han Mattias Göransson, chefredaktör på Filter. Göransson fick allt material och instruktioner om hur det skulle sorteras och sammanställas.

– Hannes hade gjort väldigt mycket, för mycket. Han hoppades själv kunna sortera ner det, men han orkade inte, han gick på morfin och kunde inte koncentrera sig. Därför hjälpte jag honom.

– Det är nästan spöklikt. Jag satt på slutet och antecknade och han berättade hur man skulle redigera klart materialet. Det fanns en sak kvar i tisdags. Jag satt där i två timmar och vi gjorde klart det sista. Sedan tog hans krafter slut.

Mattias Göransson lärde känna Hannes Råstam det sista halvåret i SVT-journalistens liv. Det var när Göranssons intervjuade Råstam för Filter om hans liv och svåra sjukdom som de blev vänner.

– Boken kommer att komma ut på Ordfront förlag. Men om det blir jag eller förlaget som färdigställer boken vet jag inte i dagsläget, säger Mattias Göransson.

Han minns Hannes Råstam som en mycket inspirerande människa samt oerhört noggrann och seriös. 

– Hannes Råstam var Sveriges främsta undersökande journalist och en mycket duktig basist. Precis som han var van vid att låta andra musiker stå i rampljuset på scenen, intog han en tillbakadragen roll inom journalistiken. Först genom att arbeta fram berättelser som andra journalister framförde i TV-rutan, och sedan – från 2003 då han själv intog reporterrollen – genom att alltid sätta berättelsen främst, och inte ställa sig i vägen för dem han skildrade, säger Mattias Göransson och fortsätter:

– Det gör att han kanske inte är så känd för den svenska allmänheten som han borde vara. För om det finns en himmel, är det nu bredvid svenska ikoner som Bang, Jolo och Vilhelm Moberg han sitter. Jag tror till och med att han kan lära dem ett och annat.


Dela sidan: