Dela sidan:

King, Swe och nu senast en delägare vid F&B och ett antal personer vid Esteban.

Det är bara några exempel på företag eller personer inom branschen som Skatteverket jagar eller har jagat med blåslampa. I sedvanlig ordning får de som anklagas för skattebrott även krav på en 40-procentig straffskatt.

Men nu kan reklamarna få anledning att vädra morgonluft.

Idag, tisdag, rapporterar nämligen Ekot om att Sveriges system med dubbelbestraffning nagelfars av EU-domstolen.

Straffrätts- och Europarättsforskaren Magnus Gulliksson räknar kallt med att Sverige får ändra på systemet med dubbelbestraffning:
– Jag tror att det finns en överhängande risk för att den svenska ordningen inte bedöms vara förenlig med EU-rätten. Dels mot bakgrund av den praxis som finns i EU-domstolen och den praxis som finns i Europadomstolen, säger han till Ekot.

Straffskatten utgår från nettosumman – alltså inte 40 procent på upptaxeringen.

Enligt Ekot fattade Skatteverket beslutet om att driva in drygt sju miljarder kronor i skattetillägg mellan år 2006-2010.

Magnus Gulliksson räknar också med att staten riskerar att krävas på skadestånd av sådana som har redan fått betala den 40-procentiga straffskatten.

Det fall som nu granskas i EU-domstolen rör en person i Haparanda. Om domstolen inte går på Sveriges linje blir det svårare för Skatteverket att driva in straffskatten och även fälla för skattebrott, resonerar Magnus Gulliksson:
– Antingen så får man då väcka åtal men kan då inte komma och påföra skattetillägg senare, eller så får Skatteverket påföra skattetillägg, men då kan man inte senare komma och väcka åtal för skattebrott, säger Magnus Gulliksson.

Regeringen har på skriftlig väg meddelat EU-domstolen att de anser att dubbelbestraffningsprincipen borde prövas av Europadomstolen i stället, enligt Ekot.

Parallellt är finansdepartementet i full färd med att ta fram direktiv för en utredning om hur systemet kring dubbelbestraffning skulle kunna behöva förändras i framtiden.

King-grundarna Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth har precis överklagat Kammarrättens dom, vilken innebär att de upptaxeras med 5,5 respektive 4,7 miljoner kronor.Dela sidan: