Dela sidan:

"In a filthy Ethiopian prison that is overriden with lice, fleas and huge rats, two Swedes are serving an 11-year prison sentence for committing journalism."

Så inleder den tvåfaldige Pulitzer-vinnaren Nicholas Kristof sin krönika om de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Enligt hans krönika är det enda brott som svenskarna har begått mod. Det vill säga de vågade ta sig in i Ogaden-regionen för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter.

I krönikan, som har rubriken "What´s he got to hide?", framgår även att andra journalister, inhemska och utländska, straffats för liknande saker.

Nicholas Kristof menar att Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, sänder en signal till all världens journalister om att inte bråka med honom, men att det är just det han tänker göra.

Enligt DN har Nicholas Kristofs 1,2 miljoner Twitter-följare börjat sprida krönikan.

Han berättar också hur han den 28 januari befinner sig i Davos i Schweiz för det årliga mötet hos World Ekonomic Forum.

Nicholas Kristof skriver att premiärminister Meles Zenawi befinner sig vid samma möte och att han har jagat honom i flera dagar för att fråga ut honom om den stödigt ökande brutaliteten i landet.

Han vill också ställa frågor om varför han har slängt ut mer journalister från landet än något annat land i hela världen under det senaste decenniet.

Men Meles Zenawi vägrat att träffa honom.

Nicholas Kristof konstaterar att Meles Zenawi visserligen varit framgångsrik i att bekämpa fattigdom i Etiopien, men att han stadigt stärkt sin kontroll över landet sedan regimen slog ned oppositionen och dödade 200 personer och fängslade tusentals.

Enligt en rapport från Human Rights Watch har regimen även kastat ut tusentals människor från sina hem och flyttat dessa till landsbygden där de riskerar att dö av svält.

Nicholas Kristof konstaterar samtidigt att Etiopien är ett av de länder som tar emot allra mesta bidrag – 3 miljarder dollar per år.

Han avslutar sin krönika med:
"Prime Minister Meles, you may have dodged me in Davos, buy your brutality toward Swedish, American and Ethiopian journalist will not silence the world´s media. You´re just inviting more scrutiny."

Martin Schibbyes och Johan Perssons advokat Tomas Olsson räknar med att Nicholas Kristofs engagemang får stor betydelse framöver:
– I slutändan handlar det om att manifestera ett försvar för press- och yttrandefriheten, så det är klart att det är positivt att sådana som han tar ställning, säger han till DN.Dela sidan: