Niklas Orrenius , som skrivit tre böcker, har under flera års tid fått stor uppmärksamhet för sin omfattande bevakning av främlingsfientlighet och intolerans. Sedan 1997 har han varit anställd som politisk reporter på Sydsvenskan. Just nu är han aktuell med nya boken ”Sverige forever in my heart – reportage om rädsla, tolerans och migration”.

Bläcket på kontraktet har knappt torkat.

– Det stämmer att Niklas går till Expressen. Det är en stor förlust för oss. Niklas har varit en journalistisk förebild, men det vore tjänstefel av de större tidningarna att inte jaga honom.

Det är inte klart än hur Sydsvenskan ska ersätta Niklas Orrenius.

– Det här är så pass färskt ännu, säger Daniel Sandström.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson presenterar rekryteringen i sin blogg. Det är ett led i satsningen att bli ännu bättre på "berättande som berör”.

– Jag ser rekryteringen av Orrenius som ännu ett steg i den riktning som vår tidning slagit in på – med bland annat ett återupprättande av reportaget i olika former, med dagliga fördjupningstexter och Sverige- och Världen-läsning på lördagar och söndagar.

Niklas Orrenius är bror till Johan Orrenius, krönikör i Sport-Expressen.

– Två berättande bröder, kan man väl säga, och med Niklas får vi ju en kanonreporter som utgår ifrån redaktionen i Malmö och skriver helt i Expressens historiska anda, säger Thomas Mattsson till Resume.se och fortsätter:

– Jag är mycket nöjd i dag. Frida Boisen förra veckan, Niklas Orrenius i dag - det är viktigt att fortsätter att attrahera duktiga journalister.

Niklas Orrenius säger att han älskar Sydsvenskan, men att det inte gick att tacka nej.

– Expressen erbjuder en skräddarsydd tjänst för mig, jag kommer att fortsätta med de berättande reportage jag gör, journalistik med närvaro. Samtidigt kommer jag att nå betydligt fler läsare och kommer att få resa mer, både inrikes och utrikes, säger han till Journalisten. 

Fakta
Namn: Niklas Orrenius
Född: 1973
Uppväxt: Motala
Familj: Fru, tre barn
Karriär: Expressen, Kvällsposten,
Östgöta Correspondenten, Sydsvenskan och nu Expressen igen.
Nomineringar: Stora journalistpriset, Guldspaden