Dela sidan:

Utrikesminister Carl Bildt presenterade igår, onsdag, regeringens utrikespolitiska deklaration och tog bland annat upp de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Formuleringen löd att de både bör: "försättas på fri fot."

V-ledaren, Jonas Sjöstedt, tycker att det är en för svag formulering och menar att det borde stå måste, enligt DN.

Jonas Sjöstedt är också missnöjd med Carl Bildts hantering av frågan och försöker i stället bidra till en frigivning genom att utnyttja egna kontaktvägar, enligt DN:
– Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger han till tidningen.

Han vill inte berätta hur han går till väga och det hela har också skett utan de anhörigas vetskap.

Enligt uppgifter till DN rör det sig dock om kontakter med en regering som har goda relationer med den etiopiske premiärministern Meles Zenawis regeringsparti.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, är dock inte överförtjust över att partiledaren agerar på egen hand:
– Det här handlar inte om partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbete över partigränser. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av regeringen. Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra, säger han till DN.Dela sidan: