Dela sidan:

KF Media bildades vid halvårsskiftet 2010 och omfattar Norstedts Förlagsgrupp, Akademibokhandeln, Bokus och böcker inom Coop.

Den minskade förlusten 77 (107) innebar en förbättring med 28 procent jämfört med föregående år. Det framförallt investeringar i utvecklingen av nya tjänster inom e-böcker som belastar resultatet, enligt KF Media.

KF Media visar alltså en ytterst blygsam försäljningstillväxt för helåret 2011 – 1 900 miljoner kronor (1 890), vilket är en ökning med futtiga 0,5 procent jämfört med föregående år.

Här står Akademibokhandeln, inklusive Bokus för 1 433 miljoner kronor (1 389), vilket innebär en ökning med 3,2 procent. Enligt KF media ärjust Akademibokhandelns utveckling ett trendbrott efter flera års försäljningstapp:
– Försäljningstillväxten och resultatförbättringarna visar att vi är på rätt väg. Utmaningarna i bokbranschen, och särskilt för fysisk bokhandel, är dock betydande och mycket återstår innan en acceptabel lönsamhetsnivå har uppnåtts, säger Maria Hamrefors, vd för KF Media i en kommentar.

Akademibokhandeln har bland annat öppnat nya butiker och dragit igång satsningen Läsborgarmärket.

Bokus har också ökat sin försäljning, men har också kortat sin ledtid gentemot konsument, utvecklat webbplatsen och infört nya fraktalternativ.

Norstedts förlagsgrupp minskade dock sin försäljning med 4,3 procent och omsatte 557 miljoner kronor (582). Resultatet gav en vinstmarginal på tio procent.

Norstedts och Raben & Sjögrens satsningar på e-böcker och digitala tjänster har fortsatt under året.

KF har också lanserat en ny satsning på e-böcker och läsplattor i slutet av oktober via Akademibokhandeln och Bokus:
– Intresset för böcker och läsning är alltjämt stort och tillgången till böcker har aldrig varit större för läsarna. Samtidigt ställer den digitala utvecklingen krav på anpassning till nya kundbehov och marknadsförhållanden, säger Maria Hamrefors.

KF Media har 560 medarbetare.

Enligt tidigare uppgifter i Resumé kan KF Media komma att säljas redan i år.

Riskkapitalister sägs redan hålla på att räkna på bolaget, men fram tills nu har Akademibokhandelns förluster avskräckt dem.Dela sidan: