Enligt Expressen är Wikileaks ledning övertygad om att organisationens frontfigur, Julian Assange, utsatts för en konspiration i samband med att två svenska kvinnor polisanmälde honom för våldtäkt och sexuellt ofredande vid ett besök i Sverige.

Wikileaks är också helt övertygat om att USA utnyttjar rättsprocessen för att tvinga fram en utlämning av Julian Assange, enligt Expressen.

Här menar Wikileaks att svenska politiker, myndighetsrepresentanter och inte minst journalister är inblandade.

Nyligen kunde Expressen avslöja att Wikileaks har dokument som ska bevisa att utrikesminister Carl Bild har agerat informatör åt USA ända sedan 1973. Expressens uppgifter, i just det här avseendet, har senare bekräftats av såväl Julian Assange som Wikileaks informationsansvarige Kristinn Hrafnsson.

När det gäller just svenska journalister ska en rad personer ha varit involverade vid kartläggningen, som enligt Expressen gav vid handen att minst tre reportrar på två olika mediehus ingår i en komplott. Wikileaks ska bland annat ha tagit bilder på Thomas Mattssons bostad och även gått igenom hans privatekonomi.

Här menar Wikileaks att han äger en bostad som är värd 14 miljoner kronor (Expressen menar att det inte stämmer med marknadsvärdet) och att hans chefredaktörslön inte räcker till för att ta ett så stort bolån, vilket gör att Wikileaks drar slutsatsen att han måste ha fått pengar från annat håll.

Wikileaks har även samlat information från offentliga register samt hemligt material från myndigheters databaser, enligt Expressen.

En ytterligare journalist/publicisist som har kartlagts är Publicistklubbens ordförande, Ulrika Knutsson.

Här menar Expressen att en förklaring kan vara att hon har varit skarpt kritisk mot Wikileaks svenske representant, frilansjournalisten Johannes Wahlström.

Hon har även i P1:s God morgon världen beskrivit anklagelserna om en USA-konspiration som rent löjeväckande.

Kristinn Hrafnsson har meddelat Expressen att man inte har kännedom om någon kartläggning av svenska journalister.

Thomas Mattsson ger sin syn på kartläggningen i en krönika. Han menar att denna visar på en: "total okunskap om hur oberoende nyhetsförmedling fungerar."