Dela sidan:

Ratos tillträdande koncernchef Susanna Campbell, Saab:s vice vd Lena Olving och TeliaSoneras affärsområdeschef Malin Frenning. Det är topp tre i rakt fallande ordning i VA-kvinnas årliga bedömning av näringslivets allra mäktigaste kvinnor.

På femte plats återfinns Kinneviks vd, Mia Brunell. Hon har fått samma placering som förra året och motiveringen lyder:
"Etta år 2007 och vd för det enda börsbolag som har både en kvinnlig vd och en kvinnlig styrelseordförande. Kanske är det därför det går så bra. Substansvärdet uppgick vid årsskiftet till 61,8 miljarder, vilket innebär en utdelning på 5,50 kronor. En direktavkastning på 3,9 procent."

DN:s vd och chefredaktör Gunilla Herlitz har tagit ett jättekliv och tagit sig in på en 22:a plats – att jämföra med en 41:a placering år 2011. Motiveringen är:

"Hon har gjort DN till en vinstmaskin. Vinsten ökade med 60 procent förra året och översteg 200 miljoner. Omgörningen av tidningen har tagits emot väl av läsarna och de som var kritiska till henne vid tillträdet har om än inte tystnat åtminstone blivit mycket mer lågmälda."

Sedan återfinns en rad branschpersonligheter som inte har rört sig så mycket i förhållande till förra årets kartläggning.

Dessa är: MTG:s vice vd tillika vd för MTG Radio, Anna Berggren, på 23:e plats (27 år 2011), Aftonbladets vd, Anna Settman på 24:e plats (26), mediebyrån Carats vd, Amanda Koutra på 36:e plats (44) och Bonnier Tidskrifter vd Ulrika Saxon på 41:a plats (48),

Sedan sker återingen stora rörelser i form av Googles Sverige-chef, Stina Honkamaa, som har avancerat hela 29 placeringar och går från en 77:e plats år 2011 till plats nummer 48 i år. Motiveringen lyder:
"Välkänd Google- och Youtube-bas som även sitter i styrelsen för TV4. Under Northern Future Forum lyfte hon i en diskussion med Fredrik Reinfeldt och David Cameron fram teknikens betydelse för att kombinera karriären med familjen."

Svenska Dagbladets vd, Gunilla Asker, går dock i rakt motsatt riktning i förhållande till Gunilla Herlitz och Stina Honkamaa och tappar 15 placeringar i och med att hon landar på 95:e plats (80).

Här är motiveringen:
"Under 2010 gjorde tidningen det bästa resultatet någonsin med en vinst på 92 miljoner kronor. Men säg den lycka som varar för evigt. Under hösten kom besked att tidningens redaktion ska bantas när ägaren Schibsted sjösätter ett sparpaket.

Det finns även en rad nya personer på listan.

En av dessa är KF Medias vd Maria Hamrefors som landar på 108:e plats, en ytterligare är Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö på en 118:e plats och en tredje är Spotifys expansionschef Du Mengmeng, som får en 119:e plats.

Mellan dessa återfinns SVT:s vd Eva Hamilton. Hon tappar rejält och går från en 90:e plats till en 110:e plats. Motiveringen lyder:
"Sveriges främsta public service förfäktare är ständigt aktuell i debatten, både som ämne och deltagare. Hon är journalist i grunden och efter många år på STV tog hon över som vd 2006."

Veckans Affärer har betygsatt fyra kriterier i skala 1-20.

Postion: avser makt och/eller inflytande, Ansvar: Ekonomiskt ansvar, framför allt i form av intäkter, Bransch: Branschernas framtidsutsikter och den senaste tidens tillväxt och Potential: Det tyngst vägande kriteriet, avser en subjektiv bedömning av personens framtida karriärspotential ur ett rekryteringsperspektiv."

Rangordning sker i första hand efter totala poäng, därefter potential och ansvar.Dela sidan: