Ulrika Ek och Camilla Björkman har känt varandra ett par år och jobbade under en tid ihop på tidningen Cosmopolitan.

Nu är Ulrika Ek chefredaktör på tidningen och Camilla Björkman jobbar som frilansjournalist och medieentrepenör. Idén till Powerprincipen uppkom efter att de själva diskuterade problem och frågor i karriären.

– Vi ville få tips från framgångsrika kvinnor och få reda på om de hade något gemensamt. För att sedan kunna hjälpa andra kvinnor som undrade över samma saker, säger Ulrika Ek.

I boken medverkar bland annat SVT:s vd Eva Hamilton, Aftonbladets vd Anna Settman och elitidrottaren Charlotte Kalla.

– Jag blev överraskad att det fanns så många gemensamma nämnare i kvinnornas historier och tips även om de jobbade i så olika branscher, säger Ulrika Ek.

En av de saker som återkom under intervjuerna var att kvinnorna inte tänkte på pengar eller framgång i början utan att det kom på köpet efteråt. De jobbade med boken i drygt ett år, ett projekt som Ulrika beskriver som privilegierande.

– Kvinnorna var inspirerande på olika sätt, vissa var tuffa powerkvinnor som säkert inte drar sig för att slå näven i bordet på möten. Andra hade en mjukare och personligare framtoning, vilket fungerade för dem, säger Ulrika Ek.

Från arbetet med Powerprincipen tar hon med sig rådet att man ska ha roligt. Så när hon själv ger några tips är det att ha kul, lyssna på magkänslan och följa sin inre kompass samtidigt som man lägger ner tid och kraft på sitt arbete.