Dela sidan:

Idén föddes cirka ett år efter att Janne Josefsson gjorde det uppmärksammade reportaget om den dolda rasismen i valstugorna. Han och Lars-Göran Svensson skulle in i en butik på vägen mellan Sergels Torg och T-centralen för att köpa batterier till en bandspelare.

I butiken såldes även Koranen och då duon mötte butiksinnehavaren kände denne igen Janne Josefsson från valstugereportaget.

Det dröjde inte länge förrän butiksinnehavaren började försvara en av de mest eftersökta personerna i världen, numera avlidne Usama bin Ladin.

Då kom idén kom som en blixt från en klar himmel:
– Vi tänkte att vi skulle ge oss ut på en resa, en roadmovie, där vi försöker hitta Usama bin Ladin och planen var att börja i affären. Vi hade säkert hamnat i alltifrån Rosengård till Köpenhamn och sedan vart vet jag. Målsättningen var att till slut hitta honom, säger Janne Josefsson.

Han och Lars-Göran Svensson presenterade idén för den dåvarande UG-redaktören Hannes Råstam, som gick bort den 12 januari i år.

Denna var ytterst tveksam och när idén fördes fram till cheferna blev det kalla handen.

Janne Josefsson är lite besviken än idag:
– Jag insåg att man skulle hitta många som försvarade Usama bin Ladin och låta dem ledsaga oss att hitta honom. Jag älskar roadmovies och att inte veta vart resan slutar, säger Janne Josefsson.

Han tycker ändå att det är lite märkligt att det hela blir känt så här långt efteråt, men då resume.se nämner att det var Filip & Fredrik som podcastade det hela ger han följande kommentar:
– Aha, då vet jag nog vem som har sagt något, säger Janne Josefsson.

Hur ser du på det här med att Filip & Fredrik kör lite liknande i och med sitt program Får vi följa med. Man vet heller inte riktigt vart resan slutar där?
– Ja, det påminner en hel del om vårt upplägg. Jag var med i en debatt i Aschberg där vi diskuterade Filip & Fredriks Ursäkta röran vi bygger om och då tyckte jag att deras stil drabbade all journalistik, men jag gillar dem skarpt idag. Vad de gör påminner om det jag och Lasse Brandeby gjorde på 1980-talet, säger Janne Josefsson.

Vem vet du kanske hade hunnit före USA med att hitta Usama bin Ladin. De tog ganska lång tid på sig?
– Javisst, tro fan att jag hade gjort det, säger Janne Josefsson.

USA:s president Barack Obama meddelade i ett direktsänt tv-tal den 1 maj att Usama bin Ladin dödats av ett amerikanskt Navy Seal-förband i ett hus sex mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad.


Dela sidan: